Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Hernieuwbaar

Een Stief Kwartiertje: Hernieuwbaar

Een van de aardigste aspecten van taal is dat je er de werkelijkheid mee kunt beschrijven, maar ook anders kunt verbeelden of, zo u wilt, manipuleren. Taal is een wondermiddel. Zo heeft afval altijd een negatieve klank gehad en is langdurig beschimpt als een smerig zooitje. Het afval moet echter van haar kwalijke reputatie af en dat geldt natuurlijk ook voor de belasting, die geheven wordt voor het weggooien van die zooi. Afvalstoffenheffing is dan ook een term die nog te veel wordt gebruikt en dateert uit het vuilnisbaktijdperk. Ook daar gaat de taal wat aan doen. Vandaar dat we nu alleen mogen spreken van hernieuwbare grondstoffen als we afvalstoffen bedoelen en heffing moet worden opgefleurd tot verheffing. Alles moet een nieuw leven krijgen en positiever worden omschreven. Onze zooi moet onze redding worden, van geknoei naar bloei, weg van de vuilnisbelt. Overigens dient het begrip vuilnisbelt te worden vervangen door ecologisch ontwikkelingsterrein.

In Doesburg noemt men het afval helaas nog steeds afval, maar niet lang meer. De gemeente is druk met de heropvoeding van haar inwoners door ze te complementeren voor hun verbeterde afvalscheiding, waarvoor ze wel meer moeten betalen, maar dat is allemaal voor het milieu oftewel hun bestwil. In Rheden kent men al een wethouder van hernieuwbare grondstoffen en die wil niet dat we de aarde uitwonen en heeft het afval bevorderd tot hernieuwde bouwstenen voor een circulaire economie. In Brummen noemt men afval diftar, dat staat voor gedifferentieerd tarief en is wollige taal voor verschillende aanslagen. Bronckhorst zit in een overgangsfase van afval naar grondstoffenplan. Men gaat de inwoners inwijden in het omgekeerd inzamelen, dat betekent dat men geschoold wordt in omgekeerd denken en dat fenomeen wordt taalkundig schitterend gesymboliseerd in de ondergrondse restafvalcontainers die voortaan ondergrondse milieuparkjes worden genoemd. Bronckhorst zit net als Loenen, Beekbergen en Brummen in het Circulus-Berkel-depot, de bewaarplaats van overbodige rommel. Circulus betekent het loslaten van je innerlijke chakra en deze in een bepaald punt te concentreren. Een chakra is een wiel of cirkel. Circulus-Berkel doet haar naamgeving eer aan door inwoners zodanig ingewikkelde informatie te verstrekken dat men geneigd is alles op één bepaald punt te concentreren, dus alles op één hoop te gooien; het afval draait er rond en heet er ook gewoon afval. Taal kan dus ook heel verwarrend werken.

Zoals we met taal kunnen spelen, zo kan het ook met cijfers. In Doesburg wordt per inwoner nog maar 84 kilo restafval aangeboden. In Rheden is dat nog 190 kilo. Bronckhorst wil dit jaar naar 55 kilo. Ook met cijfers kunnen we mensen doen geloven wat we willen dat ze geloven. Het is maar wat je ze aanbiedt. Afval..eh..hernieuwbare grondstoffen worden altijd aangeboden; het begrip aanbod is nu ook de vuilnisbak ontstegen. Echter, bijzondere vormen van aanbieding zijn desondanks populair geworden, zoals het spul naast de container pleuren of het in een natuurgebied aanbieden, wellicht ter compostering, het zijn immers grondstoffen.

Een nieuw fenomeen is het peukenmeisje uit Ellecom. Ze verzamelt sigarettenpeuken die haar op allerlei manieren worden aangeboden. Het is mij niet helder of ze deze weer als grondstof voor nieuwe sigaretten aanbiedt, maar haar naam moet wel taalkundig hervormd worden. Wellicht schone raapster, de voorgestelde naam peukenprinses valt af. In navolging van de schone raapster maakt de taal ons van smerige stervelingen voortaan herboren aardbewoners.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Inzameling textiel voor Textiel Race

REGIO – Nog tot en met 1 juli doen tien scholen in de gemeenten Brummen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.