Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Dwars en Rebels

Een Stief Kwartiertje: Dwars en Rebels

We zitten in de Boekenweek en dat betekent dat er dezer dagen een eerbetoon dient te worden gebracht aan het geschreven woord. Voor columnisten zijn het nu hoogtijdagen, want hen wordt regelmatig verweten dan ze hun pen dopen in azijn, maar deze keer hebben zij zelfs de opdracht gekregen om in hun geschriften te rebelleren en dwars te denken.

Deze week kan ik dus met een onbezwaard gemoed mijn energie steken in het rebelleren en dat ook nog dwars over de Veluwezoom heen gedacht. Als het over energie gaat moet er dwars gedacht worden en wellicht op korte en middellange termijn zelfs gerebelleerd, want de situatie is ernaar. We worden langzaam maar zeker de energiecrisis ingerommeld. We moeten van het gas af, de kolencentrales gaan dicht, we moeten energieneutraal worden en de CO2-uitstoot moet naar nul, terwijl we ook hebben vastgesteld dat we op de weg naar die grote doelen het sloomste jongetje van Europa zijn. We praten er veel over aan de klimaattafels, we experimenteren links en rechts wat, enkele wijken zijn aangewezen om aardgasvrij te worden en gemeentelijke politici moeten al hun energie aanwenden om hun denken en beleid in een geruststellende notitie zodanig te verpakken dat mensen niet het gevoel krijgen in een corona-achtig klimaat te zijn terechtgekomen.

De geleerden denken dwars door elkaar heen, het zijn energierebellen, ze bestoken elkaar permanent. De pessimisten geven aan dat een groot deel van het boerenland aan de Veluwezoom bedekt zal moeten worden met zwaar gesubsidieerde zonnepanelen, maar het zal onvoldoende blijken. Daarnaast zullen er langs de IJssel en op andere winderige plekken op de Veluwezoom vele windmolens geplaatst moeten worden die ons landschap verder zullen ruïneren, maar dat kunnen er niet genoeg zijn om de gestelde doelen te halen. De warmtepompen zijn nog in ontwikkeling, net als de aardwarmte en de grote accu’s, de huidige bekabeling ondergronds is onvoldoende en de opslagruimte is niet ingesteld voor momenten van veel of juist heel weinig wind en zon. Kortom, we lopen nog harder achter de feiten aan dan we al deden. En de rekening….tja, die komt bij u en mij.
De optimisten daarentegen rekenen op voortschrijdende technologische ontwikkelingen en dat we nog tijd hebben om de Noordzee deels vol te bouwen met windmolens, er nog elders op de wereld genoeg gas en biomassa te halen valt en als mensen maar vaak genoeg verteld wordt dat alles haalbaar en betaalbaar is dan kunnen we rustig gaan slapen; op de markt vertrouwen is het motto.

Rheden heeft al aangegeven veel te weinig plekken te hebben voor zonneparken. Brummen heeft haar ziel er al aan verkocht en in Doesburg waait op de Hoge Linie alleen maar tegenwind. In Loenen denkt men niet dat Zonnepark Loenermark een toeristische attractie wordt. Zonneparken worden nu, vanwege de subsidies, als dé oplossing gezien, terwijl nog maar 4 procent van de beschikbare daken gevuld is met zonnepanelen. Hartverwarmend en energieopwekkend zijn de burgerinitiatieven in nagenoeg alle dorpen aan de Veluwezoom, maar die zullen niet genoeg zijn om in onze almaar stijgende energiebehoeften te voorzien. Een Rhedense VVD’er opperde om kernenergie nog niet af te schrijven, net als veel mensen zeker weten dat we nog lang niet van het gas af kunnen.
Edoch….we zouden het kunnen halen: een CO2-vrije en energie-neutrale Veluwezoom op termijn, als we bereid zijn om ons een heel andere levensstijl aan te meten. Een andere leefstijl, hoor ik u brommen. Dwarser denken en rebelser kan het niet.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Foi, foi: Un wonder

Ze zek wel is: wonderen bint de wereld nog niet uut. Soms liek ut ok …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.