Home / Nieuws / Colonne historische legervoertuigen rode draad bevrijdingsactiviteiten

Colonne historische legervoertuigen rode draad bevrijdingsactiviteiten

REGIO – Dit jaar viert ons land het feit dat het 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse overheersers. In onze regio gebeurde dat in april 1945. De viering van de bevrijding in deze streek wordt om die reden op 18 april gehouden. Er is een groot programma opgetuigd met in elk dorp van de gemeente Rheden festiviteiten. Een rit met historische voertuigen van Keep Them Rolling (KTR) rijgt al die festiviteiten als het ware aan elkaar.

In de zeven dorpen van de gemeente Rheden organiseren lokale (Oranje)verenigingen en stichtingen festiviteiten en vieringen voor die dag. Als de rode draad in dat geheel trekt een colonne historische legervoertuigen van Keep Them Rolling door de Rhedense dorpen en door Rozendaal (vertrek) en Doesburg. Dat gebeurde ook al in eerdere kroonjaren.
Dit keer komt een colonne van ruim zestig voertuigen op de weg. Vanuit het hele land komen eigenaren van het antieke, maar goed geconserveerde legermateriaal uit de Tweede Wereldoorlog met hun historische oorlogstuig naar onze regio. Daaronder zijn bekende voertuigen als de Jeep, GMC en Dodge, maar ook zeldzame pantservoertuigen en een keur aan motorfietsen. De route voor de tocht is inmiddels rond en de vergunningen zijn verstrekt. Het verkeerstechnische gedeelte is verzorgd door de Stichting Verkeersregelaars Rheden, die daarmee een enorme klus heeft geklaard.

Het vertrek ’s ochtends is om 09.45 uur op de Rosendaelselaan in Rozendaal. Via Velp (10.15 uur), Rheden (11.15 uur), De Steeg (11.45 uur), Doesburg (12.30 uur), Ellecom (13.45 uur), Laag-Soeren (15.00 uur) en Dieren (16.00 uur) wordt naar eindpunt gereden, het Kerkplantsoen in Spankeren (16.30 uur). De route tussen de kernen wordt gevormd door de historische wegen en paden uit 1945. Omdat de doorgaande wegen door terugtrekkende Duitsers waren versperd en ondermijnd, rukten de Britten en Canadezen op door bossen en uiterwaarden. Met de verschillende terreineigenaren is overleg gevoerd en toestemming verkregen om die historische routes te volgen.

Op initiatief van Marijke Buter van de Stichting Recreatie en Toerisme Veluwezoom, hebben, naast Keep Them Rolling en de gemeente Rheden, comités en Oranjeverenigingen de handen ineen geslagen voor de festiviteiten op 16 en 18 april. Want hoewel het zwaartepunt op de zaterdag ligt, worden in Velp en in het Dierense Carolinapark ook op 16 april de jaarlijkse herdenkingen gehouden op de feitelijke dag waarop de dorpen in 1945 werden bevrijd.
Maar zoals gezegd staat op zaterdag de hele gemeente in het teken van de bevrijding. In elk dorp worden feestelijke bijeenkomsten gehouden met een keur aan volkspelen, muziekoptredens, gezamenlijke maaltijden, bevrijdingsbals en natuurlijk herdenkingen. Ook worden op verschillende plekken tentoonstellingen ingericht. Het exacte programma van al die activiteiten zal later gepubliceerd worden.

Naast de voertuigen trekken ook de drums and pipes van de Seaforth Highlanders mee met de Bevrijdingsrit Veluwezoom. The Starlight Sisters en de Band of 4 Brothers zorgen bij de doorkomsten in de dorpen voor muziek uit de tijd van de bevrijding. Verschillende toneelverenigingen brengen het burgeraspect van de bevrijding weer tot leven in kleding en met attributen uit de oorlogsjaren. Veteranen, de mannen die in 1945 onze bevrijding brachten, zijn helaas vrijwel niet meer in leven of te oud geworden om nog te kunnen reizen. Daarom wordt getracht middels aankleding van de colonne het beeld van de bevrijding te doen herleven. Aanwonenden van de route worden verzocht op zaaterdag 18 april te vlaggen en ook de samenwerkende comités ontvangen van de Stichting Recreatie en Toerisme Veluwezoom materiaal om de festiviteiten feestelijk aan te kleden.

Foto:

Op 18 april volgt de Bevrijdingsrit Veluwezoom door de bossen en uiterwaarden de historische route van de bevrijding in 1945.

Lees ook

Buitenfilm bij Filmhuis Doesburg

DOESBURG – Filmhuis Doesburg vertoont op vrijdag 30 en zaterdag 31 juli een buitenfilm op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.