Home / Alle-Regiobode / Apeldoorn in de Duurzame Huizen Route

Apeldoorn in de Duurzame Huizen Route

(Dit is een gesponsord artikel)

Het verduurzamen van woningen is in Nederland geen uitzondering meer. Steeds meer huishoudens zullen bij een renovatie of verbouwing van de woning kiezen om hun woning duurzaam te maken. Ook in de gemeente Apeldoorn zijn er steeds meer duurzame woningen, al dan niet na verbouwing. Het is nu mogelijk om deze woningen te bezichtigen en hun eigenaren te ontmoeten.

Wat is de Nationale Duurzame Huizen Route?
De Nationale Duurzame Huizen Route is een landelijk platform waarin woningeigenaren van duurzame woningen zich hebben verenigd. Het doel is om informatie te verstrekken aan andere woningeigenaren die het verduurzamen van hun woning in overweging hebben genomen of op het punt staan om hun woning te verduurzamen. Uiteraard is het mogelijk om naar een aannemer of een duurzaamheidsexpert te gaan. Maar juist woningeigenaren die hun woning hebben verduurzaamd zijn bij uitstek de beste ervaringsdeskundigen. Zij zijn erachter gekomen dat een woning verduurzamen meer is dan een groene energieleverancier uitzoeken. Zij weten wat er bij komt kijken om een woning duurzamer te maken, ook als het budget beperkt is. Woningeigenaren die dus ook een groene energieleverancier uitgekozen hebben, maar toch denken dat er meer winst te behalen is, kunnen bij deze ervaringsdeskundigen te rade gaan en adviezen en tips vragen. De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert hiervoor diverse activiteiten, volledig gericht op het informeren en in de praktijk bekijken van duurzame projecten.

Duurzame Huizen Route 2020
De Duurzame Huizen Route was in de gemeentes Apeldoorn en Rheden in 2019 erg succesvol. Op twee zaterdagen konden inwoners van deze gemeentes die een duurzame woning hebben hun huis openstellen en geïnteresseerden ontvangen. Zo wordt direct één op één informatie gegeven over het verduurzamen van een woning en kan het resultaat ook bekeken worden. Veel mensen die een verduurzaming van hun woning overwegen zien soms dingen over het hoofd of houden met bepaalde zaken geen rekening. Tijdens de Duurzame Huizen Route komen alle aspecten over verduurzamen aan de orde en worden ervaringen uit de praktijk gedeeld. Voor 2020 staat de Duurzame Huizen Route op de planning op 31 oktober en 7 november. Duurzame inwoners van Apeldoorn en omliggende gemeentes kunnen hun huis inschrijven op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route, als zij hun huis tijdens deze dagen willen openstellen.

Overige activiteiten
Er worden meer activiteiten georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route. Zo vinden er in het voorjaar Thematours plaats. Tijdens deze rondleidingen wordt er dieper ingegaan op een bepaald aspect van verduurzaming en worden één of meerdere woningen bekeken. Een thematour vindt altijd plaats in een groepje van ongeveer tien personen. Tevens organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route de ‘verkiezing duurzaamste huis’. Het gaat dan om het duurzaamste huis van een bepaalde provincie en van Nederland. Iemand die zeer trots is op zijn of haar verduurzaamde woning kan via de website de woning aanmelden om mee te dingen naar de titel.

Lees ook

Foi, foi: Un wonder

Ze zek wel is: wonderen bint de wereld nog niet uut. Soms liek ut ok …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.