Home / Doesburg-Regiobode / Uitvoering en lezing over Matthäus Passion in Doesburg

Uitvoering en lezing over Matthäus Passion in Doesburg

DOESBURG – Zondag 22 maart voert het Luthers Bach Ensemble de Matthäus Passion van Bach uit in de Martinikerk in Doesburg. Vooruitlopend hierop verzorgt Bachkenner Jos van Veldhoven een lezing over dit meesterwerk, op woensdagavond 4 maart in de Gasthuiskerk in Doesburg.

De Matthäus Passion kent verschillende versies. Bach zelf heeft met tussenpozen de Matthäus vier keer uitgevoerd, steeds een beetje anders. In 1829 zorgde Mendelssohn voor een groter podium voor de Matthäus Passion, die sindsdien niet alleen in kerken, maar ook wel in concertzalen wordt uitgevoerd. Sindsdien hebben tempi, instrumentatie en speelwijze wel veranderingen ondergaan, maar toch is veel hetzelfde gebleven.
Het Luthers Bach Ensemble pakt het anders aan. Dit ensemble brengt de Matthäus Passion met meer nadruk op de expressieve en emotionele aspecten. Uit het hoofd brengen de zangers een semi-scènische uitvoering, waarbij de zangers op subtiele wijze acteren en daarmee een extra lading toevoegen aan hun muzikale verhaal. Marc Pantus voert de regie en is tevens de Christusfiguur. De uitvoering in de Martinikerk op zondag 22 maart begint om 15.00 uur.

Op woensdag 4 maart vertelt Jos van Veldhoven over de Matthäus. Van Veldhoven was 35 jaar lang artistiek leider en dirigent van de Nederlandse Bach Vereniging. Hij zegt dat er veel onduidelijkheden bestaan over de Matthäus Passion. Bach zelf gaf nauwelijks informatie over de wijze waarop zijn passie uitgevoerd diende te worden. Daarbij komt dat het werk zo complex is en zoveel diepere lagen bevat, dat de dirigenten die de uitvoering van deze passie op zich nemen in het diepe worden gegooid, aldus Van Veldhoven. Als geen ander kan hij vertellen over de betekenis en uitvoeringspraktijken van de Matthäus Passion.
Dit doet hij woensdag in de Gasthuiskerk. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang kost 12,50 euro, inclusief pauzedrankje. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.gasthuiskerkdoesburg.nl en aan de kassa. De toegang tot de uitvoering van de Matthäus Passion zelf op 22 maart kost 37,50 euro. Donateurs van StiDoMu betalen 32,50 euro. Kaarten hiervoor zijn te bestellen via www.stidomu.nl.

Lees ook

Centrumadviseur Eduard Plate gaat samen met SCBD voor een toekomstbestendige Doesburgse binnenstad

DOESBURG – Het professionaliseren van het bestuur van de SCBD. Met die opdracht startte Eduard …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.