Home / Rheden-Regiobode / Treinenclub Rheden heeft een nieuwe ruimte gevonden in Rheden

Treinenclub Rheden heeft een nieuwe ruimte gevonden in Rheden

RHEDEN – Na ruim een jaar is het Treinenclub Rheden gelukt een nieuwe ruimte te vinden. De verenging gaat met frisse moed weer van start en is op zoek naar nieuwe leden om te helpen een nieuwe baan te bouwen.

Marc de Ligt was in 1983 de initiatiefnemer achter Treinenclub Rheden en nog steeds de drijvende kracht. Hij begon destijds in de Gereformeerde kerk in Rheden, waarna de club in 1995 verhuisde naar het Jonkvrouwe Brantsencentrum. Helaas kon de opgebouwde modelspoorbaan hier niet blijven staan en moesten de treinliefhebbers op zoek naar een nieuwe ruimte. Veel leden wachtten dit moment niet af en zochten een nieuwe club. De Ligt hield echter vol en het lukte hem uiteindelijk in Rheden een geschikte ruimte te vinden.
Hier gaat hij binnenkort beginnen met het opbouwen van een nieuwe baan, waar veel tijd in gaat zitten. “Dat begint met de opstelling en het aanleggen van de rails”, vertelt hij. “Alle elektra moet worden aangesloten, dat betekent bijvoorbeeld al drie draadjes per wissel, dus uiteindelijk heb je flinke bossen met kabels.”
De Ligt hoopt dat hij een groepje van zo’n tien treinenliefhebbers bij elkaar kan krijgen. “Het mooie aan samenwerken is dat je van elkaar kunt leren”, zegt hij. “Beginners kunnen bijvoorbeeld ervaring opdoen met solderen, met elektronica en 3d-printen.”
De Ligt draagt zijn kennis graag over aan de jongere generatie. Leden vanaf zestien jaar kunnen meehelpen bij het opbouwen en onderhouden van de baan. Als er eenmaal gereden kan worden, zijn ook jongeren vanaf acht jaar welkom. “Zij kunnen dan wekelijks een uurtje met de treinen rijden en helpen met de eenvoudigere klusjes.”

De Ligt hoopt dat er nieuwe leden zijn die zich aan willen sluiten bij de Treinenclub en mee willen helpen bij het opbouwen van de Märklin M-baan. De modelbaan wordt vast opgesteld met meerdere bedieningspanelen. De materialen heeft De Ligt nog van de vorige baan. Als de baan functioneel is, kunnen jongeren van 8 tot 16 jaar wekelijks een uurtje treinen komen rijden.
Leden betalen 16 euro per maand en kunnen daarvoor in de winterperiode op woensdag en vrijdag tussen 19.30 en 22.00 uur terecht. In de zomer komt de club alleen op woensdagavond bijeen en is er drie weken vakantie. Sponsoring is ook mogelijk.

marc@treinenclub.nl
www.treinenclub.nl

Lees ook

Concert in Dorpskerk

RHEDEN – Zondag 26 september geven Thea Riesebos en Maud Sauer een concert met orgel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.