Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Strijland in Rheden

Retrospectief: Strijland in Rheden

Voor we de foto van deze week bespreken, eerst even een opmerking over Retrospectief van 29 januari. Daarin staan volgens Leo Verhoef uit Brummen enkele onjuistheden m.b.t. het ‘overstapstation’ Velp. Hij schrijft: ‘De tramlijn Dieren – Velp van de Geldersche Stoomtramweg Maatschappij (GSM) had een spoorwijdte van 750 mm terwijl de paardentramlijn van de Arnhemsche Tramweg Maatschappij (ATM) op 1435 mm van Arnhem naar Velp reed. Op 4 augustus 1912 werd de paardentram opgevolgd door Lijn 1 van de Gemeente Elektrische Tram Arnhem (GETA), die op een spoorwijdte van 1067 mm werd aangelegd. Arnhem verbood het gebruik van stoomlocomotieven in de stad. De GSM-trams uit Dieren behielden hun 750 mm spoor en konden, nadat speciaal voor deze lijn motorrijtuigen waren aangeschaft, vanaf 14 mei 1926 doorrijden naar het eindpunt Velperplein in Arnhem. Tot die datum moest dus altijd in Velp worden overgestapt in de relatie tussen Arnhem en Dieren.’

Tot zover de reactie van de heer Verhoef. Overigens komt de tramlijn van de GSM ook in deze Retrospectief aan bod. Het pension op deze foto, Zomerzorg in Rheden, gold namelijk rond 1920, toen de foto werd gemaakt, als Halte Rheden. Dat staat er ook op. Het pand lag daarvoor perfect tussen de spoorlijn van de Staats Spoorwegen en de tramlijn van de GSM.

Zomerzorg was in 1888 gebouwd door Hermanus Strijland uit Reeuwijk, die er na voltooiing ging wonen met vrouw en acht kinderen. De familie bouwde Zomerzorg uit tot een bekende horecazaak met café, zaal en kamers voor pension. Na hun overlijden werd de zaak in 1933 voortgezet door de familie Everhardt, samen met Strijlands dochter Nel. In de volksmond werd Zomerzorg steeds meer Strijland genoemd.

In 1958 werd ‘Strijland’ overgenomen door Joop en Hennie Westdijk. Het restaurant werd in 1967 een pannenkoekenhuis en dat is het anno 2020 nog steeds. In 1981 werd de zaak overgenomen door zoons Hans en Peter. Sinds 1991 zwaait Hans Westdijk er alleen de scepter en doet dat nog steeds met veel betrokkenheid, enthousiasme en liefde voor zijn zaak.
Strijland is waarschijnlijk één van de bekendste pannenkoekenrestaurants van ons land. Vele duizenden bezoekers van de Posbank streken er in de loop der jaren neer voor een oer-Hollandse maaltijd.

Lees ook

Rick Evers: Wit rood wit

Ik heb het virus. Het is niet anders. Opgelopen tijdens Ajax tegen Cambuur Leeuwarden in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.