Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Kerkewegen

Retrospectief: Kerkewegen

In vroeger tijden kregen tal van wegen en plekken de naam van kerken en kloosters. Vaak stond de naamgeving in verband met de gebouwen die aan de weg stonden of het gebruik van een stuk grond. Doordat de kerken lange tijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de samenleving zijn de meeste namen behouden gebleven.
Aan het Engeland in Beekbergen had men vroeger een stuk land dat in bruikleen was afgestaan voor de koster. Lange tijd heeft dit stuk land Kostersmaatje geheten.
Na de Hervorming kregen de wegen vaak een andere naam. In Hall kreeg een weg de naam van Domineeskamp. De opbrengst van dit stuk land, waar nu grotendeels woningen op staan, kwam ten goede aan de dominee. De huur van dit en ander kerkbezit werd gebruikt om de dominee te onderhouden.

Aan de Roomse tijd herinneren nog de Papenberg en Papenhof in Beekbergen. Aan de Trekweg was vroeger een weggetje dat de kerken heeft toebehoord en de naam kreeg van ‘t Lieve Vrouwengoed.
Vaak werd door een naam aangegeven voor welk doel het land bestemd was of welke extra last men moest opbrengen. Een soort erfdienstbaarheid.
Aan de Polveenseweg in Klarenbeek is nog een stuk land dat Het Lampenbroek werd genoemd. Het is tegenwoordig een beschermd natuurgebied. Broek is een oude benaming voor een gebied dat nog niet ontgonnen is. Van de gelden van dit gebied werd het branden en het onderhoud van de lampen in de kerk betaald. De benaming Het Lampenbroek is nog altijd in gebruik.
De Protestantse Kerk in Loenen had over het kanaal tussen Loenen en Klarenbeek een flink stuk land. De koster, die dikwijls maar een karig inkomen kreeg voor zijn diensten van de kerk, probeerde er zo wat bij te verdienen. Van de Kerkvoogdij mocht hij een stuk land gebruiken waarop hij het vee liet grazen. De koster probeerde er van alles bij te verdien. Hij was schoolmeester, stovenzetter, klokluider, verzorgde begrafenissen, deed het onderhoud van het kerkhof en nog meer. De weg heet nog altijd de Kostersweg (foto).

In de meeste dorpen zijn meestal wegen en straten die een naam hebben gekregen naar de kerk waarbij het gelegen is. Klarenbeek heeft een Kerkweg. Brummen een Kerkstaat en Eerbeek een Kerkepad. Loenen en Hall moeten het zonder stellen hoewel zij ook oude kerken hebben. Het dorp Beekbergen is rijk gezegend met kerkbenamingen. In dit dorp is nog de Kerkweg, de Kerkallee en Het Kerkeveld. Als oud kerkbezit is van Beekbergen nog Kerkebosch en Kerkemorgen bekend. Het dorp Eerbeek heeft als een van de oudste wegen de Kloosterstraat. De naam geeft aan dat hier in vroeger tijden een klooster heeft gestaan.

Lees ook

Twaalf jaar cel voor doden Eerbeekse Marjolein

EERBEEK – De rechtbank van Zutphen heeft een 30-jarige man uit Rheden veroordeeld voor het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.