Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Hotel bij tramstation Velp

Retrospectief: Hotel bij tramstation Velp

Drie heren genieten van een biertje op een terras bij het tramstation in Velp. De ober staat op de achtergrond en allen kijken naar de fotograaf. Het is een prent gemaakt rond 1910 en in die tijd ging het maken van een foto ietwat omstandiger dan heden ten dagen. De camera stond op een zwaar houten statief, het toestel zelf was een soort van houten kist met een balg en de fotograaf dook met zijn hoofd onder een zwarte lap om scherp te kunnen stellen. De kleinere balgcamera bestond in die tijd al wel, maar veel fotografen die voor ansichtkaarten op stap waren, werkten nog met de oudere techniek. Het spreekt dus voor zich dat de fotograaf aandacht trok.

Wie de mannen op het terras zijn, is niet bekend. Ze zitten in ieder geval op het terras van het hotel-restaurant dat onder twee namen bekend is geworden: als Hotel Tramstation en als het Oranjehotel. Het laatste was de officiële naam, maar uitbater en eigenaar G.W.A. Bongers gebruikte zelf liever de naam Hotel Tramstation voor zijn in 1907 gestichte bedrijf. We lezen het ook in een advertentie in een uitgave van de ANWB uit die tijd, waar Bongers zijn ‘Hotel Tramstation Velp’ aanprijsde met de toevoeging: ‘Met grooten lommerrijken Tuin, ruime Muziektent, Eetzaal, Kegelbanen enz.’
Tramstation was dan ook meer dan alleen een pleisterplaats, zoals de activiteiten hiervoor al aangeeft. En de naam dekt ook de lading, want het lag aan de Zutphensestraatweg, bij het tramstation.

Dat station in Velp lag op de plek van het huidige Esso tankstation en was een drukke overstapplaats. Het was het eindpunt van de in 1887 geopende tramlijn Dieren-Velp. Wie daarna door naar Arnhem wilde reizen, moest in Velp overstappen op de paardentram naar Arnhem. De GSM hanteerde een spoorbreedte van 750 mm en de Arnhemse trams de standaard spoorwijdte van 1435 mm. Pas in 1912 werd dat aangepast en konden de GSM-trams doorrijden tot aan Arnhem Velperpoort. De tramlijn Dieren-Velp werd in 1939 opgebroken, de Arnhemse trams reden nog tot 18 september 1944 tot in Velp.
Hotel Tramstation was toen al weer gesloopt. Dat gebeurd in 1930.

Lees ook

Centrumadviseur Eduard Plate gaat samen met SCBD voor een toekomstbestendige Doesburgse binnenstad

DOESBURG – Het professionaliseren van het bestuur van de SCBD. Met die opdracht startte Eduard …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.