Home / Algemeen / Retrospectief: Eerbeek had eeuwen geleden al crematorium

Retrospectief: Eerbeek had eeuwen geleden al crematorium

De plek waar nu de begraafplaats is aan de Coldenhovenseweg in Eerbeek moet vroeger, zo’n twintig eeuwen geleden, de plaats zijn geweest waar rondtrekkende stammen hun overledenen verbrandden. Deze conclusie werd al in 1931 getrokken uit vondsten die toen werden gedaan bij het afgraven van een heuveltje op deze plek. Het was een zuivere toevalstreffer.
Aan het begin van de vorige eeuw waren mannen aan de Coldenhovenseweg met schoppen bezig aan het afgraven van een heuveltje voor de bouw van een pand. Na ongeveer 25 centimeter diepte ontdekte men grote stukken oer. Ze waren soms wel dertig kilo zwaar. Ze lagen in kringen op elkaar gestapeld. Tussen de stenen lag een grote hoeveelheid as en in het midden van de kring werden scherven aangetroffen. Tussen de scherven lagen resten van half verbrande beenderen. Er was geen twijfel mogelijk het waren menselijke resten.
Het was de mannen duidelijk dat ze waren gestuit op een plek van historische waarde waar mensen uit lang vervlogen eeuwen hun overledenen hadden verbrand en begraven. De hulp werd ingeroepen van twee amateur-archeologen, genaamd Dekker en Grizell. Het tweetal speurde de gehele verhoging na op eventuele bijzonderheden. In de directe omgeving van de eerste vondst troffen ze nog een tiental graf- of crematieheuvels aan, allemaal afgezet met stukken oer. De urnen verkeerden allemaal in dezelfde staat. Bij de minste aanraking vielen ze uit elkaar.
Deskundige dr. Braat kwam op verzoek van de archeologen naar Eerbeek om de vindplaats verder te onderzoeken. Hij kwam in 1931 tot de conclusie dat het hier een begraafplaats betrof van een stam die langs de IJssel rond had getrokken.
Het is opmerkelijk dat op de plaats waar zoveel eeuwen geleden de doden hun laatste rustplaats vonden, ook nu, in de 21 ste eeuw, een begraafplaats is gevestigd. De kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde gemeente kreeg in 1873 toestemming om dit kerkhof aan te leggen. Het stuk grond werd bestemd om overledenen, zonder onderscheid van godsdienstige gezindte, te begraven. Voorheen moesten de inwoners van de buurtschappen Eerbeek en Coldenhove hun overledenen in Hall begraven. Een uitzondering werd nog enige jaren gemaakt met de lichamen van misdadigers, zelfmoordenaars en en zwervers. Die werden tot 1887 begraven aan de schaduwkant van de Hallse kerk. Vandaar dat men in Hall bij een begrafenis uit Eerbeek wel eens zei: “Er komt niet veel goeds over de brug!”
Het oudste graf op de Eerbeekse begraafplaats dateert van 1878. Het kerkhof werd in 1943 uitgebreid en in 1975 kwam er een aula. Ruim een halve eeuw was de Hervormde gemeente eigenaar, later ging het beheer over naar de gemeente Brummen.

Lees ook

Jeugdtekeningen van Sjef te bewonderen in Velpse Tuin van Sjef

VELP – Verscholen tussen de statige herenhuizen in Velp ligt het paradijs van natuurkenner en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.