Home / Brummen-Regiobode / Rechtbank houdt vergunning Zonnepark Hall in stand

Rechtbank houdt vergunning Zonnepark Hall in stand

BRUMMEN – De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag 7 februari een oordeel geveld over de omgevingsvergunning voor de realisatie van een zonnepark in Hall. De rechtbank heeft besloten dat de gemeente Brummen de vergunning terecht heeft verleend.

Diverse personen hadden tegen de vergunning een beroepschrift bij de rechtbank ingediend. Vooral omwonenden lieten hun ongenoegen blijken over de plannen voor een 36 hectare groot zonnepark aan de Oude Zutphenseweg in Hall.
In de uitspraak lieten de rechters weten van mening te zijn dat er voldoende onderzoek is gedaan. Ook zijn omwonenden voldoende betrokken bij het plan. De rechtbank heeft het beroep van een aantal omwonenden niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij te ver weg van de beoogde locatie wonen. Het beroep van de overige omwonenden is door de rechtbank ongegrond verklaard. Voor hen staat overigens nog de mogelijkheid open voor het instellen van hoger beroep bij de Raad van State in Den Haag.

De omgevingsvergunning heeft betrekking op de realisatie van een zonnepark met een oppervlakte van 36 hectare, waarvan 27 hectare aan zonnepanelen, op voornamelijk landbouwgrond aan weerszijden van de Oude Zutphenseweg in Hall. Aan het plan voor het zonnepark is al langere tijd door de initiatiefnemer gewerkt. Er is veel overleg geweest met gemeente, omwonenden en belangenorganisaties. Het Gelders Genootschap heeft meegekeken naar de landelijke inpassing van de zonnepanelen. Alle inbreng en zienswijzen hebben ook geleid tot een grondige aanpassing van het plan. Een belangrijke wijziging is dat de zonnepanelen maximaal 1,5 meter hoog worden. Rondom het zonneveld komen struiken en planten uit de streek te staan, in combinatie met bloemrijke akkerranden en kruidenrijk grasland. Ook wordt een hekwerk geplaatst.
De gemeenteraad heeft in 2019 besloten af te wijken van het geldende bestemmingsplan om de aanleg van dit zonnepark mogelijk te maken. Op basis hiervan kon het college op 3 juli vorig jaar een omgevingsvergunning verlenen. Met dit besluit en nu ook de uitspraak van de rechtbank op de beroepschriften, kan initiatiefnemer familie Jurrius verder met de voorbereidingen om zonnepanelen te plaatsen. Gezien de omvang van het gebied kan het veld straks zo’n 8.000 huishoudens in onze gemeente voorzien van duurzame elektriciteit.

Lees ook

Laatste editie Brummense Najaarsfair groter dan ooit

BRUMMEN – De laatste editie van de Brummense Najaarsfair wordt zondag 26 september gehouden op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.