dinsdag 28 september 2021 | WEEK 39 |
HomeBrummen-RegiobodeParels uit het Verre Oosten: Chinese kunst uit de collectie van het...

Parels uit het Verre Oosten: Chinese kunst uit de collectie van het Kröller-Müller

HOENDERLOO – In de presentatie Parels uit het Verre Oosten toont het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe nog tot en met maandag 27 april een selectie van rond de veertig hoogtepunten uit de collectie Chinese kunst.

Het Kröller-Müller Museum is vooral bekend om zijn grote collectie moderne kunst. Minder bekend is dat grondlegger Hélène Kröller-Müller ook een passie had voor Chinese kunst, van blanc de Chine porselein tot kunstwerken uit vroege dynastieën als Tang (618-907) en Song (960-1279). Deze weinig getoonde maar zeer gevarieerde verzameling bevat naast vroege keramiek ook klein sculptuur in brons en steensoorten als jade en speksteen, en zelfs een aanzienlijke collectie schilderijen en werken op papier.

Aanvankelijk verzamelt Hélène Kröller-Müller vooral blanc de Chine porselein, wit porseleinen beelden en servies, dat in kleur aansluit bij haar Delfts aardewerk. Onder invloed van haar adviseur H.P. Bremmer begint ze de verzameling te verbreden met aardewerk uit de vroege dynastieën, Han (206 v.Chr.-220), Tang (618-907) en Song (960-1279).
Dat het verzamelen bewust en met oog voor kwaliteit wordt gedaan, blijkt uit de precieze beschrijvingen in Helenes aankoopboek, maar ook uit de aanzienlijke bedragen die betaald worden. Voor een ‘blanc de Chine-groepje’ of een ‘jade vaasje’ wordt tussen de 25 en 100 gulden betaald, maar veel vaker lopen de bedragen op van 500 gulden voor een ‘Chineesch potje grès met twee konijnenoortjes’ tot wel 8.000 gulden voor een ‘groen jade schaal’.

In 1932 schrijft Hélène: “Met veel liefde en speurzin is de zeer kostbare en uitgebreide verzameling Chineesche kunstwerken bij elkander gezocht op veilingen, in kelders en op zolders van de ‘rive gauche’ te Parijs.” Dat Hélène haar Chinese objecten tot haar favorieten rekent, is onder andere te zien op foto’s van de huiskamer van de Kröllers, waar al vroeg een prominente plaats wordt gegeven aan wit porseleinen beeldjes en borden.

Parels uit het Verre Oosten is samengesteld in samenwerking met Universiteit Leiden en Rijksmuseum Amsterdam.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

Brandweer Doesburg neemt afscheid van Rudi Polman

DOESBURG - Tijdens de oefenavond heeft brandweer Doesburg na 27 afscheid genomen van brandweerman Rudi Polman. Na een ludieke oefening werden hij en zijn...

Brandweer redt cavia uit speeltoestel in Velp

VELP - Vrijdagmiddag 17 september rukte de brandweer in Velp uit naar Nieuwstraat voor een dier in nood. Ter plaatste bleek het te gaan...

Quirijn Waaijenberg met nationale selectie naar EK crosstriathlon

DIEREN - Quirijn Waaijenberg uit Dieren neemt zondag 26 september met de nationale selectie deel aan de Europese Kampioenschappen Crosstriathlon. De wedstrijd vindt plaats...

Kunst (uit) Dieren in Dorpshuis Rheden

RHEDEN - Drie deelnemers van Kunst bij de Buren in de wijk Dieren Noord-Oost maken nu een uitstapje naar Rheden. Joke Gabriël, Gea Wissels...
- Advertisment -