Home / Nieuws / Ouderenarts uit Velp maakt behandelwensen bespreekbaar met het Behandelpaspoort

Ouderenarts uit Velp maakt behandelwensen bespreekbaar met het Behandelpaspoort

VELP – Een boekje ter grootte van een paspoort waarin vragen staan, die mensen kunnen gebruiken om samen met hun naasten en de huisarts na te denken over wat ze al dan niet willen, dat is het nieuwe behandelpaspoort bedacht door specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet uit Velp. Met dit behandelpaspoort hoopt zij dat mensen vroegtijdig gaan nadenken over hun behandelwensen in het geval van ziekte. In twee weken tijd werden er meer dan 2000 exemplaren verkocht.

In haar praktijk voor ouderengeneeskunde in Velp houdt Ester zich bezig met complexe ouderenzorg. ‘’Wij ontwarren als het ware de knoop’’, vertelt ze. “Sommige ouderen hebben naast een ziekte ook schulden, wij schakelen dan een heel netwerk in om ze te helpen. Soms wordt hun situatie een beetje beter en soms compleet anders.”
In die praktijk voor ouderengeneeskunde in Velp ontstond het idee voor het behandelpaspoort. “Ik bespreek altijd met elke patiënt de behandelwensen en kreeg vaak de opmerking dat ze deze wensen zelf ook graag op papier zouden hebben. Er zijn wel opzetjes op internet maar die hebben vaak een nare toon als: U bent nu in de laatste fase van uw leven beland. Terwijl ik dan denk: ‘Deze mensen hebben nog jaren en doen er juist ook daarom verstandig aan om hun behandelwensen te bespreken’’, aldus Ester. De arts ging nadenken over een meer persoonlijke variant. Samen met een groepje mensen in Ons Raadhuis in Velp ging ze bedenken hoe het document inhoud en vorm moest krijgen.

Het was een lang traject om te bepalen welke vragen er in het document moesten komen. Later in het proces ontstond het idee om het in de vorm van een paspoort te maken zodat het makkelijk mee te nemen, goed te bewaren en herkenbaar is. In het paspoort staan vragen als: ‘wie kan mij het beste verwoorden’ en ‘wie moet als eerste gebeld worden als mij iets overkomt’.
“Het is goed om over dit soort vragen na te denken, mensen denken vaak: het komt wel, maar dat is vaak sneller dan we denken.” Ook voor zaken als reanimatie en euthanasie is ruimte in het paspoort. “Als je wat ouder bent, is de eerste vraag in de ambulance: wilt u gereanimeerd worden? Het is goed om daarover na te denken. Als je ziek bent en of om 3.00 uur ’s nachts op de spoedeisende hulp zit, maak je soms niet de goede keuzes. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de vraag wat je wilt als je ziek bent, vóórdat je ziek wordt.”

Ester vond het ook belangrijk om in het paspoort ruimte op te nemen voor persoonlijke informatie. “Het is bedoeld om te laten zien wie de mensen zijn en wat ze niet willen. Je kunt geen behandeling afdwingen, maar er is veel meer mogelijk dan er vaak wordt gedacht. ‘Had ik dat mogen kiezen?’ hoor ik vaak. Je zult zien dat mensen eigenlijk minder zorg willen dan we denken.” Ook biedt het paspoort mensen de ruimte om zaken te vermelden die van invloed zijn op opname. “Een demente man waarvoor gezorgd moet worden bijvoorbeeld. Ook kregen we het verzoek van iemand die werkzaam is op de Intensive Care om ruimte voor een foto maken, zodat medewerkers van de IC een beeld hebben van hoe iemand er normaal uitziet.”

Na de lancering van het paspoort in november werd Ester overspoeld met reacties. Binnen korte tijd werden er meer dan 2000 exemplaren verkocht. “Mensen kochten ze zelfs als cadeautje onder de kerstboom of gaven het als cadeautje voor zichzelf. Uit de reacties bleek dat veel mensen al lang gewacht hebben op een document als dit.”
Ester hoop dat het Behandelpaspoort in de toekomst onderdeel gaat worden van het zorgpakket. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren zouden het paspoort dan kunnen invullen. Naarmate zij ouder worden kan het paspoort worden aangevuld en kunnen meer nuances worden aangebracht. Voor nu hoopt ze vooral mensen gaan nadenken over wat ze wel en niet willen. Het behandelpaspoort moet mensen een handvat reiken om hun persoonlijke behandelwensen op papier te zetten.

Foto: Cynthia Vos

Lees ook

Concert in Dorpskerk

RHEDEN – Zondag 26 september geven Thea Riesebos en Maud Sauer een concert met orgel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.