Home / Brummen-Regiobode / Maand van de vrijheid in gemeente Brummen

Maand van de vrijheid in gemeente Brummen

BRUMMEN – Op 15 en 16 april 1945 zijn de dorpen Brummen en Eerbeek bevrijd van de Duitse bezetter. De gemeente roept de periode tussen 11 april en 11 mei uit tot Maand van de Vrijheid om stil te staan bij 75 jaar bevrijding.

“Het doet me goed om te zien dat zoveel inwoners, verenigingen en organisaties in onze gemeente de slachtoffers van oorlogsgeweld herdenken en vooral ook de vrijheid waarin we leven vieren,” laat burgemeester Alex van Hedel weten. De meeste activiteiten bevinden zich in de periode van 11 april tot 11 mei. “Daarom roepen we deze periode in onze gemeente uit tot de ‘maand van de vrijheid.”

Op een speciale pagina op de gemeentelijke website is een actueel overzicht te lezen van de activiteiten die in de gemeente plaatsvinden. Het gaat hier om de initiatieven die bij de gemeente gemeld zijn. “We willen graag dat elk initiatief de aandacht krijgt die het verdient. Daarom zien we het als onze rol om de activiteiten goed in beeld te hebben en ook via onze gemeentewebsite te presenteren”, licht de burgervader toe. “Daarbij hebben we ook afstemming gezocht met bijvoorbeeld de 4 mei-comités in Brummen en Eerbeek en de Culturele Stichting. Zo was het juist het idee van de beide comités om een herdenkings- en bevrijdingsmaand uit te roepen in dit bijzondere jaar.”

Alle beschikbare informatie is te vinden op de website www.brummen.nl/75jaarvrijheid. Daar is te zien dat de twee 4 mei comités in de gemeente tijdens dit bijzondere herdenkingsjaar weer extra aandacht schenken aan het herdenken. Hierbij is speciale aandacht voor jongeren, onder andere via een speciaal kunstproject en twee speciale websites voor de schoolgaande jeugd. Zowel in Brummen als in Eerbeek vindt op 4 mei een stille tocht met herdenkingsbijeenkomst plaats.
Maar ook voor deze dag vinden er al volop activiteiten plaats. Schoolkinderen gaan naar de herdenking van de IJsseloversteek bij Westervoort, muziek- en zangverenigingen presenteren herdenkingsconcerten, het bevrijdingsvuur wordt opgehaald in Wageningen, er is een vredesmars en een projectkoor voert The Armed Man uit.
Evenementen die nog niet te vinden zijn op www.brummen.nl/75jaarvrijheid kunnen worden gemeld via k.wentink@brummen.nl of tel. 0575- 568233.

Lees ook

Goodiebags tegen voedselverspilling

REGIO – De gemeenten Voorst en Apeldoorn hebben, in combinatie met Circulus-Berkel, de handen ineengeslagen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.