Home / Rheden-Regiobode / Levendige discussieavond over bedreigingen van de democratie

Levendige discussieavond over bedreigingen van de democratie

DE STEEG – ‘Democratie is niet de macht van de helft plus één, maar een fatsoenlijke manier van met elkaar omgaan.’ Dat was één van de stellingen van Marcel ten Hooven tijdens een forumdiscussieavond op maandag 20 januari.

Ten Hooven bracht op uitnodiging van de Partij van de Arbeid, afdeling Rheden en Rozendaal, een bezoek aan De Steeg. In de Boecop kwamen iets meer dan vijftig deelnemers bijeen voor een levendige discussie over diverse onderwerpen die te maken hebben met de democratie.
Zo werd er gesproken over het belang van de vrije pers voor het democratische proces, om verslag te doen van het politieke debat. De deelnemers spraken over de rol van de regionale pers, die op veel plekken helaas vrijwel is verdwenen. De zaal achtte de regionale pers van belang omdat de centrale overheid de besluitvorming over de zorg, werkgelegenheid, woningbouw en sociale voorzieningen heeft gedecentraliseerd naar de gemeenteraden.

Past het referendum, een stokpaardje van Forum voor Democratie, in het democratisch proces? Ricardo Brouwer, één van de forumleden, legde uit waarom hij denkt van niet. “Beslissen over soms ingewikkelde zaken vergt kennis van de inhoud en de achtergronden en inzicht in de gevolgen van besluiten. Dat moet je overlaten aan mensen die de tijd hebben om zich daarin te verdiepen. Bij referenda worden complexe zaken versimpeld tot eenvoudige vraagstellingen waar je met ja of nee op moet antwoorden”, meent hij.

Daarnaast werd er gesproken over de inhoud van democratie. De overheid zorgt voor basisvoorzieningen als veiligheid, zorg, wonen en onderwijs, maar daar staat tegenover dat burgers hun bijdrage leveren aan de maatschappij: burgerparticipatie in de meest brede zijn. De zaal concludeerde dat de overheid daarom burgerinitiatieven mogelijk moet maken en ondersteunen.
Veel maatschappelijke onvrede is terug te voeren op toenemende ongelijkheid in kansen en inkomen, een direct gevolg van het neoliberalisme. Dat is slecht voor de democratie, die gebaat is bij geloof in vooruitgang, concludeerde PvdA deze avond. “Dat geloof is aangetast door de bezuinigingen op publieke voorzieningen die nu al decennia plaatsvinden, zoals in het onderwijs, de zorg, de belastingdienst en het UWV. Publieke armoede dus. Aan de andere kant is de private rijkdom enorm toegenomen. Onvrede speelt het populisme in de kaart wat een bedreiging kan vormen voor de democratie.”

Lees ook

Jeugdtekeningen van Sjef te bewonderen in Velpse Tuin van Sjef

VELP – Verscholen tussen de statige herenhuizen in Velp ligt het paradijs van natuurkenner en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.