Home / Nieuws / Intiem portret van de voormalige woongemeenschap in de Havikerwaard

Intiem portret van de voormalige woongemeenschap in de Havikerwaard

VELP – Beeldend kunstenaar Gerrit van Middelkoop brengt in Nieuwe Ruimte in Velp met een kunstzinnige installatie een bijna vergeten aspect van de Havikerwaard in De Steeg in beeld. In een soort van panorama met een diameter van ruim vijf meter zijn honderden vintage-foto’s op ooghoogte gemonteerd.

De kunstenaar trof, in voorbereiding op de voorstelling De Weert, op de Facebookpagina van de Havikerwaard een grote hoeveelheid amateurfoto’s met begeleidende teksten aan die de intimiteit van een kleine en hechte woongemeenschap voelbaar maken. Deze foto’s komen uit de fotoalbums van de vroegere bewoners van wat wel het achtste dorp van Rheden werd genoemd. Een min of meer geïsoleerde en verdwenen enclave waarbinnen, tot midden jaren zeventig, een grote gemeenschapszin heerste.
Het gaat om foto’s die met de vroegste amateurcamera’s gemaakt zijn. Agfa Klack en Kodak Instamatic maakten het vanaf de jaren vijftig voor een ieder mogelijk om zijn of haar omgeving te vereeuwigen. “Niet geremd door academische normen en opvattingen hoe het zou moeten, maar gewoon recht uit het hart met de eigen wereld als onderwerp. Pas na terugontvangst uit het fotolaboratorium waren de resultaten te zien, niet terug te draaien en te kostbaar om weg te gooien. Eerlijker kan het niet. Het vormt een groot contrast met de manier waarop tegenwoordig wordt omgegaan met de digitale beeldcultuur”, aldus Van Middelkoop.
De kunstzinnige installatie is te zien tot en met 29 maart. De Nieuwe Ruimte is op zaterdag en zondag open van 12.00 tot 17.00 uur. Op zondagmiddag 1 maart om 15.30 uur vertelt Gerrit van Middelkoop over het onderwerp van de installatie. Toegang is gratis.

Foto: Gerrit van Middelkoop

Lees ook

Open Coffee in Velp

VELP – Donderdag 23 september is er weer een netwerkbijeenkomst bij Me & Mrs P. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.