Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Regelzucht ja/ja-sticker

Ik vind: Regelzucht ja/ja-sticker

Ontsnappen Regiobode en ander drukwerk aan regelzucht? Een zeer ondoordacht plan. Dat is en was het oordeel van het CDA over de motie van GroenLinks, D66, PvdA en SP om de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk te verbieden. Amsterdam wordt als voorbeeld genomen, voorbij wordt gegaan aan de realiteit in onze gemeente waarbij veel inwoners al op eigen initiatief hun voorkeur kenbaar maken.
Het plan van genoemde partijen was om ongeadresseerde post alleen te verspreiden bij inwoners met een ja-ja sticker op de brievenbus. Dus ook de veel gelezen Regiobode. Een slecht idee dat grotendeels van tafel ging na vragen van met name het CDA. Terecht, want de Regiobode is een zeer goed blad met veel informatie van verenigingen, inwonersinitiatieven en lokale ondernemers
Vervolgens kwam een alternatief op tafel, namelijk een verbod op reclamedrukwerk , tenzij iemand een ja/ja-sticker op zijn brievenbus plakt. Waarom het CDA ook hier op tegen is? Niet vanwege het doel om verspilling van papier tegen te gaan (zoals bijv. reclamefolders die ongelezen de oud-papierbak ingaan). Wel omdat we het bevoogdend vinden. Onze inwoners blijken prima in staat zelf te bepalen wat zij wel of niet willen ontvangen.
Niettemin, de motie werd aangenomen. Als gevolg hiervan zullen ambtenaren nu een verordening op moeten stellen waarin staat wat wel of niet onder het verbod valt. Ziet u het voor zich? Ambtenaren die voor u gaan bepalen voor welke bladen/flyers een uitzondering wordt gemaakt? De supermarktfolder niet, de carnavalsvereniging wel, hoeveel reclame mag de oranjevereniging opnemen? Enz. Enz. Onze ambtenaren kunnen in deze tijd van bezuinigingen naar ons idee hun tijd veel beter besteden.
Volgens het CDA is de motie dus een voorbeeld van onnodige regelzucht. Het kan zo veel eenvoudiger. Zorg ervoor dat de nee/nee-sticker en de nee/ja-sticker gemakkelijk verkrijgbaar zijn en laat de verantwoordelijkheid waar die thuis hoort: bij de mensen.

Bert de Lange,
fractievoorzitter CDA Rheden

Lees ook

Nationale Voetbaldag bij sc Rheden

RHEDEN – Op zaterdag 12 juni deed sc Rheden mee aan de Nationale Voetbaldag. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.