dinsdag 28 september 2021 | WEEK 39 |
HomeRheden-RegiobodeIk vind: Kernenergie

Ik vind: Kernenergie

Nederland een land zonder visie? Op klimaatgebied absoluut niet! We hebben ons, als Nederland, een flinke verplichting opgelegd met de ondertekening van klimaatakkoord van Parijs. We willen in 2050 maar liefst 95% minder CO2-uitstoot hebben ten opzichte van 1990.
Dit vind ik goed. Zo lang (bijna) elk land ter wereld zich inzet voor dit doel, moeten wij ook zeker onze verantwoordelijkheid nemen. Wel heb ik één groot kritiekpunt op ons huidige plan: waarom nemen we kernenergie niet mee in onze plannen? Waarom sluiten we kernenergie uit?
Ben ik dan een voorstander van kernenergie? Op dit moment meer ja dan nee. We staan voor een grote uitdaging, qua klimaatopgaven, maar we zijn als land en in de gemeente Rheden niet bereid om alle mogelijke opties open te houden. Dat vind ik vreemd.
Wat het nog vreemder maakt is dat dat de IPCC (neutrale, onpartijdige klimaatonderzoekers van de VN) in hun scenario’s ervan uitgaan dat de wereld in 2050 tussen de 98 procent en 501 procent meer energie opwekt door kernenergie t.o.v. 2010. Zij gaan dus wél uit van de mogelijkheden van kernenergie. Waarom wij dan niet?
Zelfs Nederlandse klimaatwetenschappers geven aan dat door gebruik te maken van kernenergie de klimaatdoelen een stuk eenvoudiger gehaald kunnen worden. Sommigen noemen het zelfs onmogelijk om de klimaatdoelen te halen zónder kernenergie. Helaas blijven de zelfverklaarde “groene” partijen – partijen die de klimaataanpak als hoogste prioriteit zien – tegen de mogelijke inzet van kernenergie.
Hier gaat het naar mijn mening fout. Zowel landelijk als hier in de gemeente Rheden sluiten wij actief opties uit. Op de vergadering van de gemeente op 14 januari jl. heb ik gepleit om in de klimaatstrategie (de RES) alle opties open te houden en ideeën niet actief uit te sluiten.
Met dit stuk wil ik dan ook mijn collega politici oproepen om open te staan voor mogelijkheden. Laten we bij dit probleem vooral kijken naar wat efficiënt en realistisch is. Zodat de politiek een helder verhaal kunnen geven richting de inwoners en belasting geld niet onnodig wordt verspilt aan sympathieke maar inefficiënte ideeën.
Kernenergie – misschien (nog) niet perfect maar wel een uitstekende tussenoplossing om de klimaatdoelen te halen.

Bram Wieringa
Fractievolger VVD Rheden

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

Brandweer Doesburg neemt afscheid van Rudi Polman

DOESBURG - Tijdens de oefenavond heeft brandweer Doesburg na 27 afscheid genomen van brandweerman Rudi Polman. Na een ludieke oefening werden hij en zijn...

Brandweer redt cavia uit speeltoestel in Velp

VELP - Vrijdagmiddag 17 september rukte de brandweer in Velp uit naar Nieuwstraat voor een dier in nood. Ter plaatste bleek het te gaan...

Kunst (uit) Dieren in Dorpshuis Rheden

RHEDEN - Drie deelnemers van Kunst bij de Buren in de wijk Dieren Noord-Oost maken nu een uitstapje naar Rheden. Joke Gabriël, Gea Wissels...

Quirijn Waaijenberg met nationale selectie naar EK crosstriathlon

DIEREN - Quirijn Waaijenberg uit Dieren neemt zondag 26 september met de nationale selectie deel aan de Europese Kampioenschappen Crosstriathlon. De wedstrijd vindt plaats...
- Advertisment -