Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Ja/ja-sticker

Ik vind: Ja/ja-sticker

Veel mensen zitten niet te wachten op reclamefolders. Ze gooien ze direct uit de brievenbus in de papierbak. Zonde! Er is een goede oplossing: je kan een sticker op je brievenbus plakken. Toch doen veel mensen dat niet. Ze weten misschien niet waar ze die sticker moeten halen, of komen er gewoonweg niet aan toe. Een onderzoek in Utrecht wees uit dat 40 procent van de mensen reclamefolders ongelezen weggooit. Als je weet dat een huishouden elk jaar ongeveer 34 kilo aan reclamefolders in de bus krijgt, wordt duidelijk dat er een hele hoop verspild wordt. En dat terwijl we juist minder afval willen produceren.
GroenLinks Rheden vindt daarom dat het anders moet. Daarom diende ze afgelopen raadsvergadering een voorstel in om dit te veranderen. Dit deed ze samen met de fracties van D66, PvdA en de SP. Wij willen dat mensen alleen nog reclamefolders krijgen als ze een ‘ja/ja-sticker’ op hun brievenbus plakken. We draaien het dus om. Heb je geen sticker? Dan krijg je geen folders. Een aantal andere gemeenten in Nederland heeft dit al eerder gedaan. Hun inwoners zijn er erg tevreden over.
Een meerderheid van de gemeenteraad was het met ons idee eens. De gemeente Rheden gaat nu dus aan de slag om zo’n ja/ja-sticker in te voeren. Dat zal nog even duren, omdat dit plan eerst in de gemeentelijke regels moet worden opgenomen. Als het zover is, zal u het zeker horen. De gemeente zal het haar inwoners op allerlei manieren laten weten. U hoeft dus nu nog niks te doen.
Heeft u al een sticker op uw brievenbus? Deze blijft ook gewoon geldig. Heeft u geen sticker? Dan zult u straks de Regiobode wél nog gewoon in uw brievenbus krijgen. Dat wilde de meerderheid van de gemeenteraad zo. Als u de Regiobode ook niet meer wilt ontvangen, dan kunt u een nee-nee-sticker plakken.
GroenLinks wil altijd dat de duurzaamste optie de makkelijkste optie is. De ja/ja-sticker is daarvan een goed voorbeeld. Heeft u andere praktische ideeën over hoe we de gemeente duurzamer kunnen maken? Laat het ons weten!

Linda Nieuwenhoven
Raadslid GroenLinks (Rheden)

Lees ook

Concert in Dorpskerk

RHEDEN – Zondag 26 september geven Thea Riesebos en Maud Sauer een concert met orgel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.