Home / Brummen-Regiobode / Honderdjarige Bessel Vrijhof snoeit nog in eigen tuin

Honderdjarige Bessel Vrijhof snoeit nog in eigen tuin

EERBEEK – Al heeft hij dan ook de respectabele leeftijd van honderd jaar bereikt, Bessel Vrijhof uit Eerbeek wil per se zelf de boompjes en struiken snoeien in zijn eigen tuin. Omdat zijn benen niet zo best meer mee willen, gebruikt hij hierbij wel de steun van de rollator, maar Vrijhof wil dit klusje koste was kost zelf opknappen.

Tuinman Willy Koers doet de rest en houdt een oogje in het zeil. De eeuweling heeft ‘groene vingers’ en wil zo lang mogelijk genieten van zijn mooie tuin, bij het huis waar hij nog op hoge leeftijd zelfstandig mag wonen. Hij is dankbaar voor de vele hulp, want zonder groen en bloemen kan Vrijhof niet. Zijn hele leven zat hij in het groen. Maandag 24 februari werd hij honderd jaar en op deze heugelijke dag werd hij in zijn woning verrast met de komst van burgemeester Alex van Hedel van de gemeente Brummen en zijn kinderen.

Vrijhof kwam 38 jaar geleden in Eerbeek wonen met zijn echtgenote. Vooral zij wilde graag naar de rustige en gezonde Veluwe. Het leven in Amsterdam was geheel anders. Helaas overleed zijn echtgenote acht jaar geleden maar Vrijhof sloeg zich er dapper doorheen. Toen hij alleen kwam te staan, ging hij reizen. Hij vertelt nog graag over de prachtige vliegreizen die hij met zijn zoon en anderen maakt in een kleine Cessna naar bestemmingen die hij graag wilde bezoeken.

Landbouwhogeschool

Vrijhof werd honderd jaar geleden op 24 februari 1920 geboren in Harderwijk. Haarfijn weet hij nog met jaren en data te vertellen waar hij nadien heeft gewoond en gewerkt. Na de HBS ging hij studeren aan de Landbouwhogeschool in Wageningen. Na de militaire dienst en andere functies ging hij aan de slag bij de Provincie Zeeland, waar hij zich bezig hield met de fruitteelt. Daarna volgden banen in Den Haag en Utrecht. In 1974 werd Vrijhof directeur van de begraafplaatsen in Amsterdam. Een zware taak met veel personeel. Er moest veel kerkhoven worden onderhouden. Zo’n 60 hectare.
In 1982 kon Vrijhof gebruik maken van een VUT-regeling en ging meteen op zoek naar een woning op de Veluwe. In Eerbeek vond hij een mooie plek. Bij zijn woning was een grote tuin waar hij zijn grote hobby kon uitoefenen. Hij gaf tien jaar snoei cursussen bij Groei en bloei. Hiervan is hij al zestig jaar een actief lid en voor dit jubileum werd hij donderdagavond bij de vereniging in het zonnetje gezet. Zo’n 150 personen hebben het snoeien van hem geleerd. “Goed snoeien is moeilijk”, zegt Vrijhof, “je moet dat leren. Ik heb het altijd graag gedaan en blijf het doen zolang ik het enigszins kan”.

Stamgeraniums

Vrijhof heeft bij zijn woning ook een kasje staan waarin hij zijn grote trots bewaart en kweekt: de stamgeraniums. Een storm heeft het kasje gehavend, maar tuinman Koers repareert hem weer prima. De ruim een meter hoge planten gaan, zodra de vorst over is, naar buiten. Vrijhof is zeer trots op deze bijzondere stamgeraniums. Hij geeft een toelichting: “Indertijd omstreeks 1965 nam ik het initiatief om voor de stadskwekerij voor de opkweek van bijzondere stamgeraniums Jardin des Plantes te kiezen. Dit is een felroodbloeiende soort geranium met grote groene bladeren en grote bloemstengels. Het is een aparte plant die een flinke lengte kan krijgen. In Den Haag staan al tientallen jaren bakken met deze stamgeraniums in pyramidevorm langs de Hofvijver. Ik ben daar best een beetje trots dat deze bloemen daar nog altijd staan.”

Voetendraaien

Desgevraagd vertelt Vrijhof dat hij zo actief kon blijven mede te danken is aan het feit dat hij op de televisie iemand zag die zeer oud werd door het draaien van de voeten. Vrijhof: “Ik doe dit nu elke dag. Al vele jaren. Je moet het eerst wel leren, maar het lukt me nog altijd. Daarbij nog andere oefeningen. Zodoende blijf ik nog mobiel en kan ik me nog verplaatsen. Wel in een aangepast tempo, maar wat wil je ook met honderd jaar!”
Vrijhof blijft zijn hoofd activeren door veel te lezen, maar neemt achter zijn bureau ook dagelijks plaats achter de computer. Hij kan er nog van alles mee doen. Hij maakte vorige week nog een handleiding over de kweek van zijn geliefde stamgeraniums.
Vrijhof verheugt zich op zijn eeuwfeest, dat hij 29 februari groots gaat vieren met zijn kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en bekenden uit het gehele land.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Theater Toer Tonden groot succes

TONDEN – Ruim 140 mensen lieten zich op zondag 12 september verrassen en kwamen op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.