Home / Brummen-Regiobode / Herstellen en re-integreren in de natuur

Herstellen en re-integreren in de natuur

HALL – Natuur is een effectief bewezen instrument voor gezondheidsbevordering, preventie en behandeling. Dankzij een bijzondere samenwerking tussen BuitenVitaal en Natuurmonumenten kunnen deelnemers sinds deze maand herstellen en re-integreren op een nieuwe werklocatie: de Empese en Tondense Heide bij Hall.

“Wie na lichamelijke of psychische problemen weer wil herstellen en re-integreren, kan baat hebben bij herstel in de natuur. Niet op kantoor of thuis op de bank, maar in de buitenlucht onder leiding van een coach en met hulp van de boswachter. Natuur zorgt voor ontspanning, vermindert stress, zet aan tot bewegen en persoonlijke groei”, aldus Irene Miltenburg van BuitenVitaal. Boswachter Ruud Wantia van Natuurmonumenten vult aan: “We stellen graag onze natuurgebieden beschikbaar voor herstel- en re-integratieactiviteiten. In de weidse natuur van de Empese en Tondense Heide bij Hall kunnen BuitenVitaal deelnemers werken aan hun persoonlijke ontwikkeling door ‘te doen’.”

De coach van BuitenVitaal bekijkt samen met de boswachters welke terrein- en natuurbeheer-activiteiten passend zijn ter ondersteuning van het herstelproces van de deelnemers. Hierbij wordt rekening gehouden met de belastbaarheid en talenten van de individuele deelnemer. Tijdens het doen van activiteiten in het groen, ontvangt de deelnemer ook coaching ter versterking van het persoonlijk leerproces. Ruud Wantia: “We verzamelen bij ons kantoor op Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen. Hier hebben we de beschikking over een ontmoetingsruimte waar de koffie en thee altijd klaarstaat. Bovendien krijgen de deelnemers uitgebreide instructies voordat ze aan de slag gaan in de natuur. De Empese en Tondense Heide is één van de elf natuurgebieden van de beheereenheid Zuid-Veluwe en IJsselvallei waar we als eerste aan de slag gaan met BuitenVitaal.”

BuitenVitaal helpt werknemers en werkzoekenden met het verbeteren van hun vitaliteit door ze mee naar buiten te nemen en aan de slag te laten gaan in een natuurlijke herstel- en oefenomgeving, gecombineerd met personal- en loopbaancoaching. BuitenVitaal biedt kennis en kunde op het terrein van empowerment, activering, herstelondersteunende zorg en stressmanagement, loopbaancoaching en groene re-integratie bij bijvoorbeeld burn-outproblematiek, angsten en depressie. BuitenVitaal werkt samen met professionals in de reguliere geestelijke gezondheidszorg, bedrijfsleven (arbodiensten), UWV en gemeenten.

Lees ook

Centrumadviseur Eduard Plate gaat samen met SCBD voor een toekomstbestendige Doesburgse binnenstad

DOESBURG – Het professionaliseren van het bestuur van de SCBD. Met die opdracht startte Eduard …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.