Home / Brummen-Regiobode / Herdenking V1-ramp Eerbeek op zondag 23 februari

Herdenking V1-ramp Eerbeek op zondag 23 februari

EERBEEK – Zondag 23 februari wordt de V1-ramp herdacht in Eerbeek. Om 11.00 uur is er een moment bij de herdenkingsplaquette op de hoek Stuijvenburchplein / Illinkstraat.

De reguliere kerkdienst eindigt deze mogen om 10.50 uur, zodat belangstellenden op tijd bij de herdenking aanwezig kunnen zijn. Een afvaardiging van muziekvereniging Eendracht zorgt voor muziek en er wordt gesproken door Freek Toevank van het 4 mei-comité en burgemeester Alex van Hedel. Ook worden de namen van de slachtoffers van de ramp herdacht. Aansluitend is er gelegenheid bloemen te leggen bij de plaquette. Het slotwoord is van de heer J.A. van der Leest.

Het herdenkingsplaquette is te vinden op slechts enkele meters van de plek waar op 23 februari 1945 rond 11.00 uur een V1-bom neerstortte. De bom richtte een enorme verwoesting aan. Het pand op de plek waar nu boekhandel Hendriks is gevestigd stortte in en vatte vlam door omvallende kachels. Bewoner Jaap te Hennepe (1916-2005) wist ternauwernood te ontsnappen, twee evacués uit Arnhem raakten bekneld en stierven in het vuur. De meeste doden vielen te betreuren in de aan de overzijde gelegen basisschool. Vier lokalen, waar Arnhemse evacués waren gehuisvest, werden volledig verwoest. In totaal vonden elf mensen de dood, dertig anderen raakten gewond.

De V1 was een door de Duitsers ontwikkeld luchtwapen dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. Het was een onbemand vliegtuigje, voorzien van een springlading. Op een vooraf ingesteld tijdstip werd de brandstoftoevoer gestopt, waardoor het vliegtuigje omlaag door en bij inslag explodeerde. Op de Gorsselse Heide bevond zich een lanceerinrichting voor deze vliegende bommen en Eerbeek lag precies onder de vluchtlijn. De V1 was technisch zeer onbetrouwbaar en veel exemplaren stortten vroegtijdig neer. Dat gebeurde ook meermalen in de omgeving van Brummen-Eerbeek-Loenen. De V1 die op 23 februari 1945 neerstortte in het centrum van Eerbeek was echter de eerste die fatale gevolgen had.

(Bron: Boek ‘Oorlog in een dorp aan de IJssel, Brummen-Eerbeek 1940-1945’ van Piet Willemsens)

Lees ook

Zwaar vuurwerk aangetroffen

EERBEEK – Een 26-jarige man uit Eerbeek is woensdag 23 juni aangehouden voor handel in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.