Home / Rheden-Regiobode / Handen ineen om jeugdzorg te voorkomen

Handen ineen om jeugdzorg te voorkomen

GEM. RHEDEN – Door samen een netwerk te vormen, kunnen jongeren, hun ouders en hun sociale omgeving het ‘gewone leven versterken’, oftewel de jeugd goed door de tienerjaren loodsen. Óók als het even wat minder gaat. “Door aan de voorkant met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we hopelijk de gang naar jeugdzorg voorkomen”, zegt wethouder Marc Budel.

Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de jeugdzorg. Sinds de jeugdzorg door de gemeente wordt uitgevoerd en het eigen risico voor GGZ voor van de zorgverzekering voor de jeugd is komen te vervallen, is de drempel wel heel laag en maken steeds meer ouders met hun kind de stap naar hulpverlening. En dat kan best wat minder, meent wethouder Marc Budel. “Als we zorgen voor een sterke sociale basis, kunnen we aan de preventieve kant vrij eenvoudig erger voorkomen zonder de hulpverlening in te gaan.”
Budel nam het initiatief tot een debat, of eigenlijk een gesprek, tussen meerdere partijen die met jeugd te maken hebben. Deelnemers uit verschillende professies en sociale groepen kwamen donderdag 30 januari bijeen, variërend van een huisarts en jongerenwerker tot vertegenwoordigers van sportclubs, culturele verenigingen, gemeente en onderwijs. Ook waren er zeven jongeren present. “Hulpverleners moeten weer mét de jongeren praten, in plaats van over hen”, was één van de conclusies.

Jeugdzorg blijft beschikbaar voor jongeren die dat nodig hebben, dat staat volgens Budel voorop. Maar daaronder is een heel grote groep jongeren met lichtere klachten die niet per se het medisch circuit in hoeven. Voor hen wil Budel vooral kijken naar het dagelijks leven, hoe dat voor jongeren op dit moment is en vooral hoe zij het zo aangenaam mogelijk kunnen maken.
Mayke Rensen, directeur van Aeres (V)MBO in Velp en deelnemer aan het debat, ziet dat jongeren steeds vaker vastlopen. “Een paar jaar geleden lachte ik om het idee van een tiener met een burn-out, maar tegenwoordig komt dat steeds vaker voor. De maatschappij wordt steeds complexer. Jongeren krijgen steeds meer prikkels te verwerken, maar krijgen daar nauwelijks tijd voor. Als er dan minder of minder goede begeleiding is, kunnen ze vastlopen.”

En die begeleiding, daar willen de deelnemers aan het debat een grotere bijdrage aan gaan leveren. “Naast ouders en school zijn er meer partijen die eens een goed gesprek met een jongere kunnen voeren of ze kunnen begeleiden als het even minder gaat”, zegt wethouder Budel. “Denk aan de trainers van de voetbalclub of een vrijwilliger bij een buurthuis. Een gebrek aan zelfvertrouwen is bij veel jongeren een groot probleem. In plaats van een assertiviteitscursus is les volgen bij een judodocent die daarin gespecialiseerd is misschien een veel laagdrempeliger èn leukere optie.”

De deelnemers aan het debat willen met korte lijnen beter hulpverlening gaan bieden. “Iemand van een gymvereniging vertelde dat ze wel eens jongeren met problemen signaleert, maar niet zo goed weet wie ze om hulp moet vragen”, noemt Budel als voorbeeld. Rensen vult aan: “Ik wil best een keer met de trainers op het voetbalveld meelopen om hen wat pedagogische tips te geven, zodat mijn leerlingen nog beter bij hen terechtkunnen.” Als de mensen in het netwerk van de jongere elkaar weten te vinden, weten ze bij wie ze aan kunnen kloppen voor verdere hulp en ondersteuning.

Budel wil hulpverlening dichter bij de jongeren organiseren en wat minder zwaar maken. “Als je uit de klas wordt gehaald om naar een zorgverlener te gaan, maakt dat jou al bijzonder. Terwijl als je ‘s avonds tot rust kan komen op de hockeyclub, je lekker meedoet met de rest. Door met de jongere zelf te kijken naar waar hij of zij tegenaan loopt, maar vooral naar wat hij zelf kan en wil en waar hij blij van wordt, kunnen we grotere problemen voorkomen. Samen.”
Budel wil binnenkort nog een keer met jongeren in gesprek om te vragen waar zij nou behoefte aan hebben.

Lees ook

Jeugdtekeningen van Sjef te bewonderen in Velpse Tuin van Sjef

VELP – Verscholen tussen de statige herenhuizen in Velp ligt het paradijs van natuurkenner en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.