Home / Rheden-Regiobode / Geen ongewenste reclame, wel Regiobode in de bus

Geen ongewenste reclame, wel Regiobode in de bus

RHEDEN – De Rhedense gemeenteraad heeft op dinsdag 28 januari een voorstel aangenomen dat regelt dat inwoners standaard geen ongeadresseerd reclame drukwerk krijgen, maar wel huis-aan-huisbladen ontvangen. Alleen als inwoners een ja/ja-sticker op de brievenbus plakken ontvangen zij reclamefolders.

Wie nu geen nee/nee- of nee/ja-sticker heeft, krijgt alle ongeadresseerd drukwerk in de bus. Wie dit niet wil, dient dit expliciet aan te geven via een nee/nee-sticker. Dit wordt straks omgedraaid. In principe krijgt niemand ongeadresseerd drukwerk. Wie straks nog folders en dergelijke wil ontvangen, moet daar bewust voor kiezen en dient daarvoor een ja/ja-sticker op de bus te plakken. Uitzondering op de regel worden huis-aan-huisbladen, zoals Regiobode. Wie geen sticker heeft, ontvangt géén reclamedrukwerk, maar wel de krant. De gemeenteraad en wethouder Dorus Klomberg zien de krant als belangrijke informatievoorziening naar de inwoners van de gemeente. Wie ook geen huis-aan-huiskranten wil ontvangen, kiest voor een nee/nee-sticker. Een nee/ja-sticker heeft straks dezelfde betekenis als geen sticker.

GroenLinks, D66, PvdA en SP dienden het voorstel in om de bezorging van reclamedrukwerk om te draaien. Uitgangspunt van de motie ‘Geen sticker? Geen reclame’ is dat er geen ongeadresseerd reclame drukwerk meer bezorgd mag worden, tenzij de bewoner erom vraagt. Om dat te bereiken moet een ja/ja-sticker worden ingevoerd. De indienens van de motie verwachten dat zo’n 35 procent van de inwoners voor zo’n sticker kiest. Daarmee kan het reclamedrukwerk met 15 tot 20 procent afnemen. Dit sluit aan bij de doelstelling van de gemeente om de afvalstromen te beperken.
Wethouder Dorus Klomberg is blij met de motie. “We moeten op alle mogelijke manier proberen ons afval te beperken en het milieu ontzien. Ik denk dat dit besluit daaraan bijdraagt en ben daarom erg blij dat deze motie is aangenomen.”

De wijziging gaat pas in als de gemeente Rheden de verordening afvalstoffenheffing en de APV hebben aangepast. Deze moeten dan ook nog worden vastgesteld door de gemeenteraad.

Lees ook

Jeugdtekeningen van Sjef te bewonderen in Velpse Tuin van Sjef

VELP – Verscholen tussen de statige herenhuizen in Velp ligt het paradijs van natuurkenner en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.