Home / Nieuws / Fenna noemt eerste Rhedense lammetje Fenna

Fenna noemt eerste Rhedense lammetje Fenna

RHEDEN – Ze noemde het eerste lammetje van de Rhedense kudde van dit jaar naar zichzelf: Fenna. “Ze heet nu net als ik”, vertelt de presentatrice van NPO Zappelin. “Fenna betekent namelijk De Witte en ze is super wit.”

Fenna Ramos adopteerde woensdagmiddag 19 februari het eerstgeboren lammetje van de Rhedense schaapskudde. Daarmee vraagt zij aandacht voor het belang van schaapskuddes en hun onmisbare rol om de natuurcrisis aan te pakken, die – deels – veroorzaakt is door een overmaat aan stikstof. Door teveel aan stikstof wordt de heide namelijk verdrongen door grassen en andere snelgroeiende planten. Boswachter José Lamain legt uit: “Schaapskuddes zijn belangrijk voor het natuurbeheer. De schapen grazen in onze gebieden zodat ze open blijven en de heide behouden blijft.”
Het werk van de schaapskudde is daarmee actueler dan ooit, want door hun begrazing werken schapen mee aan het bestrijden van de negatieve gevolgen van stikstof. De schapen eten de snelgroeiende planten op en geven daardoor bijzondere planten en bloemen weer de ruimte.

Bij de Rhedense schaapskudde verwachten ze dat in één maand bijna 150 lammetjes geboren worden, dus dat is best heel druk. Woensdag stond de teller ongeveer op de helft van dat aantal. Tot april blijven de lammetjes net als de andere schapen bij de kooi op Heuven en kunnen mensen de lammetjes bezoeken én adopteren.
Het eerste lammetje wordt jaarlijks door een bekende Nederlander geadopteerd. Dit jaar dus door Fenna Ramos. Het gaat overigens om een symbolische adoptie, want het lammetje blijft bij haar moeder en kudde, al mocht de presentatrice wel even lekker knuffelen met ‘haar’ lammetje. Fenna is hét gezicht van kinderzender NPO Zappelin, waar ze dagelijks te zien en te horen is als de zenderstem en in programma’s als Zin in Zappelin, Zappelin GO en De Wereld van Zappelin. Op YouTube is Fenna een grote hit. Met bekende kinderliedjes nodigt Fenna kinderen iedere dag uit om thuis voor de buis met haar mee te zingen en dansen.

Foto: Wencel Maresch

Lees ook

Theater Toer Tonden groot succes

TONDEN – Ruim 140 mensen lieten zich op zondag 12 september verrassen en kwamen op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.