Enorme belangstelling voor restauratieplannen van Den Eikenboom

LOENEN – Den Eikenboom-eigenaar Fred Janssen had wel een vermoeden dat er van de zijde van de Loenenaren veel belangstelling was voor een informatie-avond over de plannen voor het Loenense etablissement. De grote opkomst, maandag 10 februari in De Brink, overtrof royaal zijn verwachtingen. De zaal was geheel bezet. Er moesten nog stoelen worden bijgezet. Al zo lang wordt er in het dorp over de belabberde toestand van Den Eikenboom gepraat en nu wilde men toch zelf eens horen en zien wat er allemaal gaat gebeuren met het oude logement.

Fred Janssen had er veel werk van gemaakt om met zijn team een uitgebreide voorlichting te geven over de komende restauratie. Met beelden uit het oude en recente verleden en een duidelijke toelichting van Janssen maakte de bezoekers veel duidelijk. Menigeen was tevreden met de grootse plannen die Janssen heeft met Den Eikenboom.
De eigenaar vertelde de aanwezigen dat de cultuurhistorische waarde van het pand hem zeer trof. De restauratie heeft een zeer lange aanloop gehad. Naast het plannen maken moest het financiële plaatje rond gemaakt worden. Dat was een enorme klus. Janssen liet weten blij te zijn dat provincie en gemeente voor een groot bedrag meedoen met de restauratie. Zelf gaat hij er ook een fors bedrag instoppen.

Bovenbouw
Met foto’s liet Janssen historische beelden zien. Hoe oud het pand precies is, kan niet achterhaald worden. Wel dat in 1803 de gebroeders Capel het logement, dat was gelegen aan twee handelswegen in Loenen, kocht van de familie Hacfort van kasteel Ter Horst. Daarna kwam in 1887 de familie Hagen naar Loenen. Jan Hagen beheerde de boerderij en Evert het hotel-café. In 1890 kwam de eerste grote verbouwing met een bovenbouw zodat er hotelkamers beschikbaar kwamen. In 1915 werd er een woonhuis aangebouwd voor Evert en zijn echtgenote. Luc Hagen, zoon van Jan Hagen, liet bij de boerderij een loods bouwen. Omdat er behoefte was aan meer ruimte voor feesten en partijen werd in 1978 een zaal bij het pand aangebouwd.
Luc Hagen, die Den Eikenboom beheerde, was zowel boer als caféhouder. Hij werd opgevolgd door zoon Evert Jan, die helaas het bedrijf niet uit het slop wist te halen. Het pand verloederde snel na de sluiting. Veel Loenenaren vonden het erg jammer dat de oudste stamkroeg van het dorp, waaraan velen goede herinneringen hebben, verloren dreigde te gaan. Al eerder moest de oude doorrijschuur, pal aan de weg, wijken voor reconstructie van de Eerbeekseweg en Beekbergerweg.

Uitkijkpost
Janssen heeft inmiddels opdracht gegeven aan architect Jan van den Burg een plan op te stellen. Bijna alle vergunningen zijn afgegeven en bouwbedrijf De Vries uit Hummelo, gespecialiseerd in restauratiepanden, gaat ermee aan de slag. Ook zijn de zaal en slijterij, die origineel niet bij het oude pand horen, al gesloopt. Janssen vertelde dat hij alles weer wil maken zoals het vroeger was. De oude sfeer gaat ware herleven. De uitkijkpost bovenop het pand komt weer terug. Er komen vijf hotelkamers. Op de voormalige deel komt een restaurant en ook het oude (bruine) café komt weer terug.
Lang heeft Janssen zitten dubben over het al of niet afbreken van het woonhuis aan de westkant van het pand. Toch heeft hij besloten het te behouden, omdat het gewoon bij Den Eikenboom hoort. Het terrein met weide rondom het pand blijft behouden voor Loenense evenementen. Het Schaapscheerdersfeest op 6 juni gaat dan ook gewoon door.
De restauratie zal volgens Janssen zeker ruim twee jaar in beslag nemen. Bezoekers kunnen er rond eind 2022 eten, drinken, feesten geven, overnachten en gezellig verpozen op de terrassen.

Foto: Als de restauratie over twee jaar is voltooid, komt Den Eikenboom er weer zo uit te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.