Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Verrassend

Een Stief Kwartiertje: Verrassend

Tja, dat heb je nu eenmaal als de geschiedenis je blijft achtervolgen. In de Middeleeuwen krabbelden vertegenwoordigers van verschillende steden hun handtekening onder een verbond: het Hanzeverbond. Zo ook in Doesburg. Het ging samenwerken met andere Hanzesteden en er werd over en weer levendige handel bedreven en het verbond zorgde ook voor bescherming tegen roversbenden, want daar waar handel is, is ook geld en u kent de reputatie van geld: het zorgt voor welstand, maar je slaat er even gemakkelijk de ander de kop voor in.
De handel is er vandaag de dag nog steeds, alleen heten de handelaren nu toeristen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze iets komen halen en brengen en als het even kan zich er beter door voelen. Veel mensen en veel handel is een combinatie dat zorgt voor heisa onder het volk.

Vroeger is het niet allemaal in pais en vree verlopen en dat is dus ook nu niet het geval, zij het dat geld niet de belangrijkste oorzaak is van het feit dat de Doesburgers nu rollebollend met elkaar over de kasseien gaan. Er zijn veel Doesburgers die het idee hebben dat ze het Venetië van de Veluwezoom zijn geworden of zo u wilt, het Amsterdam van de regio. Het komt erop neer dat men steeds meer en zeker bij bepaalde festiviteiten het gevoel heeft dat er meer toeristen dan inwoners zijn en dan komt de vraag bovendrijven van wie de stad nu eigenlijk is.

Vanuit de oorsprong van het Hanzeverbond kunnen we stellen dat handel leven brengt in de stad en dus roepen de voorstanders van het leven: leve de handel. De tegenstanders zijn niet tegen leven, maar vinden dat de stad en het woongenot overgenomen wordt, niet alleen door de toeristen, maar ook door de medeburgers die het hele jaar allerlei festiviteiten organiseren dat allerlei volk naar Doesburg lokt en dat heeft intussen geleid tot een ware volksopstand. Men gaat elkaar weliswaar niet met katapulten te lijf zoals vroeger, maar men schiet met een modern wapen, namelijk de dreigbrief. Hoewel berichten op social media tegenwoordig het belangrijkste wapentuig is, heeft dat het mogelijke nadeel dat de schutter zich dan bekend maakt en voor elke schutter is de grootste nachtmerrie om zelf geschoten te worden. Men stuurt dus dreigbrieven, anoniem wel te verstaan.

Het wordt spannend. De burgemeester weet dat het haar belangrijkste taak is om de volksopstand in de kiem te smoren en moet dus de strijdende partijen bij elkaar brengen. Dat moet natuurlijk in De Waag gebeuren om de historische component erin te houden, want daar worden van oudsher goederen, maar tegenwoordig ook gevoelens gewogen en verhandeld. De Waag was voorheen ook het Stadsbierhuys, want bier was destijds gezonder dan water, want in water zaten veel ziektekiemen. Veel Doesburgers vinden dat nog steeds zo, hun geschiedenis indachtig.

Veel handel en bier brengen uiteraard veel vrolijkheid, maar te veel van het goede veroorzaakt ook verdeeldheid. De burgemeester moet derhalve als een echte waagmeester aan de slag en de belangen van de verschillende partijen wegen en bij elkaar brengen. Nu wil het geval dat juist een van de grootste evenementen: Doesburg Binnenste Buiten is gered, al zal niet iedereen het als een redding zien. Het evenement gaat verder onder de naam Verrassend Doesburg, maar het is pas echt verrassend als de reddingsactie ook door iedereen als zodanig ervaren wordt. Als Doesburg weer het oude Hanzestadje wordt moet er zeker een biertje op gedronken worden.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Twaalf jaar cel voor doden Eerbeekse Marjolein

EERBEEK – De rechtbank van Zutphen heeft een 30-jarige man uit Rheden veroordeeld voor het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.