Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Profijtelijk polderen

Een Stief Kwartiertje: Profijtelijk polderen

We zouden het de grootste uitdaging kunnen noemen voor het nieuwe decennium, maar zijn we in een minder optimistische bui dan kunnen we het ook als ons grootste probleem definiëren. Ons leefgebied, de Veluwezoom, maar in feite de hele Veluwe, wordt steeds populairder, want het aantal bezoekers stijgt fors en daarmee ook de attracties inclusief overnachtingen. Daardoor kampen we steeds vaker met de vraag, of liever geraken we in een tweespalt, of we deze ontwikkeling moeten koesteren of dat we deze bedreiging te lijf moeten gaan. De voorstanders zullen het als een vooruitgang beschouwen want groei wordt door hen beschouwd als de weg naar luilekkerland, terwijl de tegenstanders deze zullen bestempelen als de zoveelste aanslag op het landschap.

De gemeente Brummen is zo armzalig aangekleed als een sparrenbos waar de dennenscheerder een tijdje gerecreëerd heeft en daarom heeft het de toeristenbelasting sterk verhoogd, waardoor het nu met enige berusting kan zeggen dat hoe meer belasting er op het landschap drukt des te meer belasting komt er in de gemeentekas. Uiteraard verkondigt het gemeentehuis dat ze de kool en de geit zullen sparen, maar cynici vragen zich af wie er het eerst gegeten wordt.

In De Steeg vindt men dat we gewoon moeten voortbouwen, zeker nu het weer kan. Het vervallen Rhederhof aan de Veluwezoom in Rheden moet weer in volle glorie herrijzen en dat herrijzen moeten we letterlijk zien, want er worden drie flats gebouwd die wellicht hoger zijn dan de stuwwallen waar ze tegenaan gebouwd worden. Men verwacht dat de vele bomen in de omgeving genoeg stikstof kunnen opnemen en op hun beurt voldoende zuurstof leveren zodat de mens er kan leven.
In Spankeren zoekt men het nog hogerop. Daar wil men twee windmolens plaatsen omdat de energievoorziening van de centrale overheid overgedragen wordt aan bedrijven, boeren, burgers en buitenlui, allemaal in het kader van de Regionale Energiestrategie. Deze prachtige kreet betekent dat elke gemeente energieneutraal moet worden en dat moet afzonderlijk of gezamenlijk opgelost worden, waarbij de grootste uitdaging, of zo u wilt probleem, zal zijn dat de steden geen ruimte hebben voor windmolens en zonneparken en dat die derhalve aangewezen zijn op het omliggende platteland en……. waarbij de natuur ontzien moet worden. Dat is een probleem, zegt de een, maar we moeten het een uitdaging noemen, zegt de ander.

Zijn we nog in staat om tot compromissen te komen waarmee iedereen kan leven, oftewel kunnen we polderen op de stuwwallen? Dat wordt een boeiend proces, want u weet hoe een polder zich tot een stuwwal verhoudt. Het wordt dus weer het bekende krachtenspel tussen economie en ecologie en wat dat betekent voor de aanstaande ontwikkelingen op het gebied van onze energievoorziening. Gaan we de Veluwezoom volbouwen met flats en vakantieparken tussen de windmolens en zonneparken, die we over een tiental jaren weer moeten afbreken omdat we dan voldoende waterstof produceren of polderen we net zolang door tot de waterstof tegen de stuwwallen klotst?
Het zal waarschijnlijk profijtelijk polderen worden en ik noem dat gemakshalve de Shell-methode. Die houdt in dat we heel hard roepen dat we hard moeten werken aan de alternatieve energiebronnen, maar onderwijl nog harder lobbyen om de fossiele brandstoffen aan de man te brengen, want zolang die er zijn levert dat harde pecunia op. Kortom, het probleem blijft een uitdaging, maar zo u wilt, andersom kan ook.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Rick Evers: Digitale walvissen

Je houdt een stuk tekst steeds verder van je ogen af, herstelt minder snel na …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.