Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Bonte stoet

Een Stief Kwartiertje: Bonte stoet

Met een beetje fantasie en de wil om de wereld iets vrolijker en ludieker aan te kleden zouden we in de VeluweAlliantie, die eerdaags over de stuwwallen trekt, een bijzondere carnavalsoptocht kunnen zien. De tocht moet uiteraard eindigen in een kroeg met feestzaal en de Heideroos in Eerbeek komt daar natuurlijk vanwege haar naam voor in aanmerking. Aldaar zullen de deelnemers dronken worden van het toosten op onze zegenrijke Veluwe. Driewerf Alaaf!!

De VeluweAlliantie is echter geen carnavalsvereniging, al is het wel een club van vogels van allerlei pluimage. Er zitten vertegenwoordigers in van gemeenten en provincie, van agrarische instituten vanwege hun boerenkielen, zelfs de ANWB is erbij omdat ze mooie routes kan uitzetten en natuurlijk zijn er de natuurorganisaties, want de Veluwe wordt nog steeds als natuurgebied gezien en niet als een opslagplaats van stikstof. Het is dus een bonte stoet van bestuurders, burgers, boeren en buitenlui die op hun tocht naar de Heideroos onderweg al zingend de balans moeten zien op te maken tussen de toeristische beleving en de verbeterde biodiversiteit van de Veluwe. Je mag de club daarom niet carnavalesk noemen, maar toch wil men dat het een vrolijke boel wordt; de essentie van carnaval is erin terug te vinden. Men hoopt dat uiteindelijk de verbroedering plaatsvindt tussen allerlei tegengestelde belangen, zodat de grootste vijanden de vrolijkste vrienden worden en er aan verbondenheid ontstaat op weg naar het gezamenlijke doel, namelijk dat de Veluwe overleeft.

Carnaval is een kleine adempauze voor mensen die de zwaarte van het dagelijks leven even aan een versierde kar willen hangen om, eenmaal verlost, ruimte te creëren voor een toekomst waarbij de biodiversiteit van belang is. Biodiversiteit moet hier gezien worden als het resultaat van vrolijke verbroedering, een samenraapsel van mensen ongeacht hun geaardheid, religie, politieke voorkeur, leeftijd, opleiding of huidskleur. Het moet allemaal met en bij elkaar kunnen leven en als het kan een beetje vrolijk. De tocht moet een feestje worden en de VeluweAlliantie start dan ook met de beste intenties, harde wind en regen trotserend. De praalwagens zitten echter bij het begin al vol stikstof en aangezien ze op fossiele brandstoffen lopen stoten ze ook nog CO2 uit. De bomen langs de kant doen wat ze kunnen om zoveel mogelijk CO2 uit de lucht te halen en er zuurstof voor terug te geven. Helaas zijn het naaldbomen in plaats van loofbomen. Langs de route staan duizenden toeristen, die van heinde en ver zijn gekomen om het feest mee te maken, ze willen ook vermaakt worden. Ze zijn met de auto gekomen en hebben dus ook weer stikstof en CO2 meegenomen. Ze wonen tijdelijk op de Veluwe maar vinden het zo mooi dat ze er wel permanent willen wonen. Tijdens de tocht merkt men ook dat de Veluwe steeds droger wordt en droog staan is het ergste wat een carnavalsvierder kan overkomen.

De leden van de VeluweAlliantie gaan zich presenteren als fervente carnavalsvierders, ze zijn er op voorhand van overtuigd dat het weer een geweldig feest zal worden. Hun praalwagens zullen over de Veluwe trekken en de verwachting is dat ze dronken van geluk in de Heideroos in elkaars armen vallen. Ze gaan immers de biodiversiteit met de landbouw, de recreatie en het toerisme verbinden en de vele Veluwse beken zullen daardoorheen stromen met hun heldere water, levensbron.
Na elk feest stijgt de volgende ochtend echter altijd een vraag op naar het nog bedwelmde hoofd: wat heb ik gisteren eigenlijk allemaal gedaan, gezegd en beloofd?

Desiderius Antidotum

Lees ook

Rick Evers: Digitale walvissen

Je houdt een stuk tekst steeds verder van je ogen af, herstelt minder snel na …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.