Home / Nieuws / Centrum Velp moet completer, aantrekkelijker en veiliger worden

Centrum Velp moet completer, aantrekkelijker en veiliger worden

VELP- Woensdag 29 januari heeft een aantal winkeliers van de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Centrum Velp, een aanvalsplan overhandigd aan wethouder Ronald Haverkamp. In dit document staan plannen om winkelgebied Velp te verbeteren.

Het aanvalsplan komt voort uit de Detailhandel Structuurvisie van 2017. Per dorp is daarin een actieprogramma opgesteld om de kwaliteit van de winkelgebieden in de gemeente Rheden te vergroten. Een aantal winkeliers van de BIZ vereniging Centrum Velp is aan de slag gegaan met verdere uitwerking van deze visie. Samen met Seinpost Adviesbureau werd het aanvalsplan met concrete actiepunten opgesteld. Wethouder Haverkamp ontving het eerste exemplaar uit handen van Frank Martens, voorzitter van BIZ. De wethouder vertelde blij te zijn met het plan. “Velp staat goed aangeschreven, het is de kunst dat we dat met zijn allen zo houden”, sprak hij.

De concurrentie van het vernieuwde Winkelcentrum Presikhaaf is volgens de wethouder nog wel een uitdaging. “De ondernemers moeten flink aan de gang om een compleet aanbod te creëren in het centrum van Velp, het is belangrijk dat bezoekers in Velp alles kunnen vinden.” Dat completer aanbod is ook een wens van de ondernemersvereniging en in het plan terug te vinden. “Een lederwarenwinkel of een winkel met woonaccessoires zouden we hier bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken”, vertelt Frank Martens. Met een completer aanbod hopen de winkeliers en de wethouder dat bezoekers langer in het dorp blijven. “Het is gebleken dat mensen hier nu vooral komen ‘runshoppen’, mensen komen even naar het dorp en vertrekken dan weer, het zou mooi zijn als dat zou veranderen”, aldus Haverkamp. Een publiekstrekker zou daar verandering in kunnen brengen. De wethouder nam het tijdelijke Oorlogsmuseum als voorbeeld, het museum trekt wekelijks heel wat publiek naar de Hoofdstraat. Zo’n trekpleister toevoegen aan, gezien vanaf de Albert Heijn, de andere kant van de Hoofdstraat is ook een van de actiepunten uit het aanvalsplan. De plek waar ABN AMRO zat werd door de wethouder als potentiele locatie genoemd.

BIZ wil het winkelen in Velp ook aantrekkelijker maken voor de bezoekers. “We moeten meer ‘fun’ hebben. Een centrale ontmoetingsplaats kan daarbij helpen. Een plek waar mensen na het boodschappen even een kopje koffie drinken en elkaar echt ontmoeten. Als centrum willen we daar meer mogelijkheden voor creëren”, aldus Martens. Als het aan de gemeente ligt wordt wekelijkse markt op Den Heuvel dan ook verplaatst naar een centrale plek. Wethouder Haverkamp ziet de markt graag uitbreiden en hoopt dat ook lokale ondernemers er een plekje krijgen.

Een ander belangrijk aspect uit het aanvalsplan is de verkeersveiligheid in het centrum. De verkeersdrukte door de Hoofdstraat en dan met name vrachtverkeer en tractoren zorgen volgens de winkeliers voor onveilige situaties en overlast. Het weren van dit doorgaande vrachtverkeer uit het centrum en het verlagen van de maximum snelheid naar 30 kilometer per uur zou voor verbetering kunnen zorgen. BIZ ziet de snelfietsroute door de Hoofdstraat niet zitten, dit zou de verkeersveiligheid niet ten goede komen. Het asfalt en riolering van de Hoofdstraat staan al op de planning om vernieuwd te worden. Wethouder Haverkamp gaf aan dat plannen over bredere trottoirs en fietspaden dan ook worden bekeken. Het college van B&W komt over een paar weken met een inhoudelijke reactie op het aangeboden plan.

Foto: Cynthia Vos

Lees ook

Concert in Dorpskerk

RHEDEN – Zondag 26 september geven Thea Riesebos en Maud Sauer een concert met orgel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.