Home / Rheden-Regiobode / B&W wil meer grip op huisvesting arbeidsmigranten en zorgcliënten in gemeente Rheden

B&W wil meer grip op huisvesting arbeidsmigranten en zorgcliënten in gemeente Rheden

RHEDEN – In de afgelopen 10 jaar was er in de gemeente Rheden een forse toename van zowel arbeidsmigranten als zorgcliënten in de gemeente Rheden. In de Steeg en Velp zijn de groepen verhoudingsgewijs ruim vertegenwoordigd. Deze grote instroom en de concentratie zet de leefbaarheid in sommige wijken onder druk. Daarom is er een visie opgesteld waarin aandacht is voor het verbeteren van de huisvesting van arbeidsmigranten en zorgcliënten en aandacht voor een evenwichtige spreiding over de dorpen en het inperken van de toestroom.

Het college van B&W heeft onderzoek gedaan naar de huisvesting van arbeidsmigranten en zorgcliënten. Hieruit blijkt dat de leefbaarheid en de veiligheid rondom deze panden verbeterd kunnen worden. De gemeente Rheden heeft een bovengemiddeld aantal zorgcliënten vergeleken bij andere gemeentes in de regio. De meeste zorgcliënten wonen in Velp. Voor een betere balans is een vermindering gewenst en ook een betere spreiding over de gemeente. Indien het aantal niet afneemt, bestaat de kans dat er niet voldoende geld beschikbaar is vanuit de Wmo.
Het college wil gaan onderzoeken wat er nodig is (welke regels) om de situatie te verbeteren. Zo wil het college meer regie voeren op de verkoop van grote panden. Deze worden veelvuldig door grote landelijke zorgdiensten opgekocht.

In Velp en De Steeg is de concentratie van huisvesting van arbeidsmigranten erg hoog. De werkgevers van deze arbeidsmigranten bevinden zich grotendeels buiten de gemeente. Een toename van het aantal arbeidsmigranten voor het college moment niet wenselijk. Spreiding over de dorpen wel.
De uitkomsten van de Visie over Huisvesting Arbeidsmigranten en Zorgcliënten gaat opgenomen worden in de Woonvisie 2020-2026 die op dit moment in de maak is. Hierin staan thema’s als een goede balans op de woningmarkt, het toekomstbestendig maken van de woningvoorraad en het realiseren van de juiste woningen. Maar ook is er aandacht voor doelgroepen die speciale aandacht nodig hebben zoals arbeidsmigranten en zorgcliënten.
De verwachting is dat de raad in maart 2020 de Visie Huisvesting Arbeidsmigranten en Zorgcliënten in Balans vaststelt. Daarna onderzoekt het college welke instrumenten het beste ingezet kunnen worden om de huisvesting van arbeidsmigranten en zorgcliënten te verbeteren.

Lees ook

Wederopbouw van Arnhem

ROZENDAAL – Stedenbouwkundige Wim Lavooij verzorgt woensdag 29 september een lezing in de Serre van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.