Home / Brummen-Regiobode / Brummen zet aaltjes in tegen eikenprocessierups

Brummen zet aaltjes in tegen eikenprocessierups

GEM. BRUMMEN – Om de eikenprocessierups dit jaar voor te zijn, gaat de gemeente Brummen dit jaar preventief bestrijden. Hierbij wordt vooral ingezet op natuurlijke vijanden om de jeukrups tegen te gaan.

Aaltjes – de officiële naam is nematoden – zijn kleine wormpjes die de larven van de rupsen opeten. Door de aaltjes tijdig in de eikenbomen uit te zetten, kan een plaag van de eikenprocessierups worden voorkomen. Daarnaast worden sommige groenstroken in de gemeente ingezaaid met bloemenmengsels die andere natuurlijke vijanden van de rups aantrekken, zoals de sluipwesp en gaasvlieg. De bermen in het buitengebied worden anders gemaaid, zodat ook hier bloemen en planten kunnen groeien die aantrekkelijk zijn voor vijanden van de eikenprocessierups. Op plekken waar dit nog steeds niet voldoende is, worden de rupsen uiteraard nog steeds weggezogen.

De gemeente Brummen kijkt bij de bestrijding van de rups ook naar de toekomst. “De eikenprocessierups heeft steeds minder natuurlijke vijanden en is daarom de afgelopen jaren enorm opgerukt”, zegt wethouder Pouwel Inberg. “Hier moeten we ook op de lange termijn wat aan doen. Daarom willen we de biodiversiteit in de gemeente vergroten. Bij een beter evenwicht in de natuur komen er ook meer natuurlijke vijanden van de rups, zoals bepaalde vogelsoorten en vleermuizen. Dan zal een rupsenplaag uitblijven.”
Het vergroten van de biodiversiteit doet de gemeente dus door meer bloemen en planten in te zaaien en de bermen anders te maaien, maar het kan even duren voor dit effect heeft. Inberg hoopt hierbij dat ook inwoners hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door nestkastjes voor vogels op te hangen, veel bloemen te zaaien in de tuin en niet te veel bestrating te gebruiken.

Lees ook

Goodiebags tegen voedselverspilling

REGIO – De gemeenten Voorst en Apeldoorn hebben, in combinatie met Circulus-Berkel, de handen ineengeslagen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.