Home / Rheden-Regiobode / Workshops om mediabewustzijn te vergroten

Workshops om mediabewustzijn te vergroten

DIEREN – Weet jij welke persoonlijke gegevens van jou op het internet zwerven? En wat bedrijven doen met jouw gegevens? Kies jij kritisch en bewust welke gegevens je met anderen deelt en welke niet? Weet jij wat je kunt doen om je digitale voetafdruk te verkleinen? Voor de meesten van ons is het antwoord op deze vragen ‘nee’. Daarom biedt de Bibliotheek Veluwezoom een nieuwe workshopreeks aan: Grip op je digitale leven.

Met deze intro start de Bibliotheek Veluwezoom vanaf dinsdagavond 21 januari een serie nieuwe workshops in de Bibliotheek Dieren. In vier bijeenkomsten word je je bewust van de digitale sporen die je achterlaat en zet je praktische stappen die bijdragen aan het voorkomen van een ongewenste dataverzameling. Het resultaat: een nieuwe digitale persoonlijkheid en minder ongemakkelijke consequenties op de langere termijn.

Mediavaardig én mediabewust
De Bibliotheek ziet het als haar taak om mensen mediavaardiger én mediabewust te maken. Om ze kritisch en bewust te laten omgaan met internet en ze te informeren over de impact van digitale ontwikkelingen, op de samenleving, maar ook op hun eigen leven. Immers, alle data die op onze mobiele apparaten, diensten en accounts staan, worden verzameld, geanalyseerd, gedeeld en verkocht. En na een tijdje komen uit al die data individuele patronen tevoorschijn. Iedereen die deze gegevens verzamelt en gebruikt, kent zo onze gewoontes, onze vrienden, wat we leuk vinden. En… onze geheimen.

Data Detox
De workshopreeks is gebaseerd op een product van Bibliotheken Fryslân: de Data Detox Kit. Een achtdaagse ’kuur’ waarmee mensen zelfstandig aan de slag kunnen gaan om hun digitale voetafdruk te verkleinen (zie ook: www.data-detox.nl). In de workshopreeks van de Bibliotheek Veluwezoom begeleiden lees/mediacoaches de deelnemers door verschillende stappen uit de Data Detox Kit, ze illustreren de informatie met filmpjes en behandelen actuele ervaringen uit de praktijk. Deelnemers werken op hun eigen laptop of tablet, zodat ze na afloop van de workshopreeks met een compleet nieuwe, opgeschoonde ‘digitale persoonlijkheid’ naar huis gaan.

Meer informatie en aanmelden
‘Grip op je digitale leven’ wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Gelderland. De start is op 21 januari in de Bibliotheek Dieren. In maart wordt de workshopreeks in de Bibliotheek Oosterbeek aangeboden en in 2021 zijn er weer 2 workshopreeksen gepland. De kosten voor de deelname aan de workshopreeks (4 bijeenkomsten, een afsluitende film en een Data Detox Kit) zijn € 30,-. Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda

Lees ook

Feestelijke opening van Kindertuin Rozendaal

ROZENDAAL – Drie keer was scheepsrecht voor de kinderen en vrijwilligers van Kindertuin Rozendaal. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.