Home / Nieuws / Wethouders bezoeken Buurthuis de Poort

Wethouders bezoeken Buurthuis de Poort

VELP – Op 15 januari bezochten Gea Hofstede, wethouder Welzijn, volksgezondheid en wonen, en Marc Budel, wethouder Jeugd, sport en cultuur, buurthuis De Poort. Zij waren daar om te kijken naar een aantal activiteiten die net dat extraatje kunnen betekenen voor wijkbewoners.

Buurthuis De Poort is in Velp-Zuid een bijzondere locatie in een woonwijk. Het buurthuis is samen met een basisschool aanwezig in een wijk waar concentratie van multi-problematiek veel voorkomt. Sinds april 2019 werken buurthuis De Poort in Velp, haar bestuur en vrijwilligers en de gemeente Rheden samen aan een pilot. Doel is te onderzoeken wat buurtbewoners nodig hebben om fijn in hun buurt te kunnen leven en wat zij wenselijk vinden aan activiteiten voor en door de buurt. Ook onderzoeken zij welke rollen en taken een professionele partij daarbij nog kan of moet vervullen.
De ouderen leven steeds langer in hun huis, met vaak afnemende sociale netwerken. Ook wil het buurthuis kinderen in de wijk een kans geven om zich optimaal te ontwikkelen, Dit gebeurt door thuis-school-omgeving met elkaar te verbinden. Zo maken ze in Velp Zuid in Buurthuis De Poort het verschil voor jong en oud.

Het buurthuis draait op dit moment succesvol op een programmering van activiteiten met veel vrijwillige wijkbewoners en een sterk betrokken bestuur. Toch ziet het bestuur een tweetal dilemma’s ontstaan en heeft hiervoor contact gezocht met de gemeente Rheden, om samen te zoeken naar oplossingen.
Het eerste dilemma is dat de dagelijkse betrokkenheid van enkele bestuursleden groot is. Dit geeft een dagelijkse belasting. In de toekomst zien zij zelf een rol meer op afstand. Daarnaast is de programmering van activiteiten vooral gericht op de huidige gebruikers, 50- tot 80-jarigen. Verjonging en ontwikkeling is nodig. Het buurthuis wil jeugdigen en gezinnen de kans geven om mee te doen in de samenleving, vanuit hun directe leefomgeving. Door in te zetten op jeugdigen, hen te helpen groeien op de maatschappelijke ladder, ontstaan mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan een fijne jeugd.
Samen met de gemeente is er een pilotopdracht om te onderzoeken wat er nodig is om als buurthuis door te ontwikkelen naar een buurthuis voor alle inwoners in de wijk en dus ook voor kwetsbare buurtbewoners. Een laagdrempelige plek waar wijkbewoners voor allerlei onderwerpen terecht kunnen.

Lees ook

Dag van de Ouderen in Theothorne

DE STEEG – 55-Plussers uit de gemeenten Rheden en Rozendaal zijn op vrijdag 1 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.