Home / Alle-Regiobode / Werkgroep Red Gelderland start petitie: Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven

Werkgroep Red Gelderland start petitie: Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven

REGIO – Het gaat slecht met de natuur in Gelderland, ook met vele van de vijftien Natura 2000-gebieden, zegt de Werkgroep Red Gelderland. De werkgroep is een petitie gestart om de provincie te vragen voor de natuurgebieden te zorgen.

De Raad van State heeft niet voor niets een streep gehaald door de sjoemelwet PAS (Programmatische Aanpak Stikstof), zegt de Werkgroep. De Natura 2000-gebieden moeten beter worden beschermd en versterkt. Dat vindt het provinciebestuur van Gelderland niet; voor Gedeputeerde Staten rust er geen taboe op het opheffen van deze Europese beschermde status op een aantal gebieden. Daarom is de Werkgroep Red Gelderland een petitie gestart: ‘Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven’.

De Werkgroep Red Gelderland: “De Gelderse natuur is van onschatbare waarde voor heel Nederland. In Gelderland liggen vijftien Natura 2000-gebieden, waarvan de Veluwe het bekendst is. Het bestuur van de Provincie Gelderland mag geen Natura 2000-gebieden opgeven, maar moet zich juist inspannen voor het behoud en de verbetering ervan. Daartoe roept Red Gelderland op in de petitie ‘Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven’. De petitie zal worden aangeboden aan het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Natura 2000 is een beschermde status van de Europese Unie, maar is niet door ‘Brussel’ opgelegd. De Nederlandse overheid bracht deze gebieden in Gelderland zelf bij de Europese Unie. Dat brengt een zorgplicht met zich mee. De provinciebesturen van Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland hebben de regering gemeld: “Handen af van onze Natura 2000-gebieden!”. Het provinciebestuur van Gelderland niet. Gelderse gedeputeerde Peter Drenth heeft gesteld dat er geen taboe rust op het opheffen van de Natura 2000-stempel van bepaalde gebieden.

De petitie van de Werkgroep Red Gelderland is te vinden op www.petities.nl, zoek op ‘Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven.

Lees ook

Rick Evers: Digitale walvissen

Je houdt een stuk tekst steeds verder van je ogen af, herstelt minder snel na …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.