Home / Brummen-Regiobode / Verlaten mobilisatiecomplex wordt levendig bedrijvenpark

Verlaten mobilisatiecomplex wordt levendig bedrijvenpark

LOENEN – Met enige trots laat Max van Oorspronk (22) zien wat er in enkele jaren van het (rommelige) mobilisatiecomplex in Loenen is geworden. Het is nu een ruim overzichtelijk terrein met prima onderhouden gebouwen en veel groen. Na vier jaar hebben hier al 45 grote en kleine bedrijven een plek gevonden, waarbij zo’n 125 mensen werkzaam zijn.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd tijdens de Koude Oorlog het leger weer op sterkte gebracht. Voor de landmacht hoorde daarbij de oprichting van vier parate en mobiele divisies. Voor de snelle bevoorrading en uitrusting van de mobiele divisies waren magazijncomplexen nodig van materieel en de berging van munitie, de zogenaamde mobilisatiecomplexen (MOB-complexen). De complexen waren zoveel mogelijk gestandaardiseerd opgezet met onderhoudsarme gebouwen. Uiteindelijk werden er naar schatting zo’n vijftig mobilisatiecomplexen gebouwd. Door wijziging in de oorspronkelijke verhouding tussen parate en mobiele onderdelen veranderde al tijdens de bouw van de complexen de behoefte aan opslagcapaciteiten. De nagestreefde gebruiksmogelijkheden van de loodsen gaf echter de kans om de vrijgekomen ruimte zinvol te benutten. De meeste complexen zijn tot ver in de jaren negentig in gebruik geweest.

Ziekenhuis

Het mobilisatiecomplex in Loenen dateert uit 1955. Achter hotel Bosoord werd aan De Veldhuizen 14 hectare landbouwgrond aangekocht. Er kwamen veertien loodsen van 16 bij 40 meter en twee met een afmeting van 60 bij 25 meter. Op het terrein werd vooral onderhoud gepleegd aan vrachtwagens en tanks. Daarnaast lag een mobiel ziekenhuis opgeslagen.
Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw begon Defensie met de ontmanteling van de MOB-complexen. Op de terreinen waren nauwelijks activiteiten en de gebouwen stonden leeg. In Loenen waren er plannen voor de sloop van de loodsen om hier ongeveer tachtig woningen te bouwen. In 2011 heeft Defensie het terrein verkocht. In 2015 is Zesruit BV eigenaar geworden van het terrein van het voormalige MOB Veldhuizen.
Max Van Oorspronk, die samen met zijn broer Job eigenaar is, was van mening dat de opslagloodsen van Defensie uitstekend geschikt zijn voor opslag en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten.

Nestkasjes

Het park omvat een terrein van 14 hectare. Slechts 1,3 hectare is bebouwd en 1,2 hectare is nodig voor de infrastructuur. Maar liefst 11 hectare is groen. Hiermee is volgens Van Oorspronk bedrijvenpark Veldhuizen een van de ‘groenste’ bedrijvenparken in Nederland. Na aankoop is er veel tijd en geld gestoken in het opruimen van de begroeiing op het park, dat door jarenlang achtergebleven onderhoud sterk overwoekerd was door struiken en bomen. Op het terrein zijn aan de bomen ook nestkastjes voor mezen te zien. De meesjes moeten komend jaar de processierups gaan bestrijden

Facelift

Vanaf de openstelling van het park was er veel animo om hier een loods of een deel ervan te huren. Garage Rutgers kon hier snel zijn intrek nemen na het uitbreken van een brand. Verschillende instanties en bedrijven namen hier intrek in een loods. De Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland heeft hier een plek gevonden om te oefenen en cursussen te geven. Van Oorspronk heeft het gehele terrein een facelift gegeven. De gebouwen waren in prima staat, maar de meeste gebouwen had asbest op het dak. Binnenkort nog een laatste loods en dan is deze klus geklaard. Daarna volgt de plaatsing van zonnecollectoren, zodat het park voor haar eigen gebruik groene elektriciteit opwekt. Ook aan de afvoer van water en een poel voor de reeën op het terrein is veel aandacht besteed. Van Oorspronk bewijst dat bedrijvigheid en natuurlijk groen prima samen gaan.

Zekerheid

Dorpsraad Loenen Zonnedorp ondersteunt de activiteiten op Veldhuizen. Voorzitter Willem de Zanger wijst er op dat het bedrijvenpark een belangrijke werkgever is geworden: 125 mensen werken er bij 45 verschillende bedrijven, waarvan 60 procent uit Loenen en directe omgeving. Zes bedrijven werken in bos- en tuinbouw, er zijn vier meubelmakers, zeven klus- en zelfstandige bouwbedrijven en een bedrijf uit de opleidende en faciliterende sector. Volgens De Zanger past het MOB-complex prima in Loenen. Hij is blij met de werkgelegenheid die het complex met zich meebrengt. Ook de Industriekern Eerbeek-Loenen ondersteunt de activiteiten van Van Oorspronk.

Foto: Babs Wolbert

Foto: De broers Max en Job van Oorspronk beheren het bedrijvenpark Veldhuizen in Loenen

Lees ook

Optredens Brummens Mannenkoor

BRUMMEN – Het Brummens Mannenkoor zingt zondag 26 september in de Pancratiuskerk in Brummen. Er …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.