Home / Rheden-Regiobode / Van Eert trots op saamhorigheid in Rheden

Van Eert trots op saamhorigheid in Rheden

GEM. RHEDEN – Terwijl over het algemeen het individualisme aan terrein wint in de samenleving, vormt de gemeente Rheden daarop een positieve uitzondering. Dat concludeerden burgemeester Carol van Eert en wethouder Gea Hofstede tijdens hun nieuwjaarsspeeches.

Van Eerst begon zijn toespraak, uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie in Ziekenhuis Velp, met een schets van de huidige samenleving en politiek. “Veel mensen voelen zich achtergesteld, aangevallen of niet gehoord.” Aan de ene kant wordt er veel geld verdeeld in Den Haag, aan de andere kant is er onder andere binnen de gemeente een schreeuw om meer budget. Aan de ene kant doet de rechter uitspraak over minder belasting van de natuur, aan de andere kant wijzen betrokken partijen elkaar aan als boosdoener, noemt Van Eert voorbeelden. “Het gevolg is dat we elkaar overschreeuwen en niemand meer naar een ander luistert. (…) Het persoonlijk belang van ieder individu staat meer en meer voorop. Vergezeld door een steeds nog toenemend welvaartsniveau – let wel, een gemiddeld welvaartsniveau – betekent dit dat de aandacht voor het algemeen belang binnen onze samenleving steeds meer wordt ingehaald door de optelsom van individuele belangen en wensen van onze inwoners.”

Moeilijke beslissingen

Van Eert concludeerde dat deze situatie het voor de politiek lastig maakt om beslissingen te nemen voor het algemeen belang. “Daar komt bij dat we in steeds kortere statements kenbaar maken waar we voor staan en waarom we vinden dat iets moet veranderen. De nuancering, de samenhang en het grotere geheel verdwijnt naar de achtergrond.”
De burgemeester kijkt terug op de beslissingen die de gemeenteraad eind vorig jaar heeft moeten nemen in het kader van de flinke bezuinigingsopgave waar Rheden mee te kampen heeft. “Onze gemeenteraad, onze medewerkers en ons bestuur zijn elke dag druk in de weer om onze verantwoordelijkheid te nemen en iedereen zo goed mogelijk te bedienen die onze zorg nodig heeft. En gelukkig merk ik bij vele inwoners van onze gemeente die ik spreek dat daar ook veel waardering voor is.”

Tornado

Via een compliment voor de samenwerking van de vrijwilligers in de zorg kwam Van Eert vervolgens bij een mooi staaltje van saamhorigheid in de gemeente: de samenwerking na de tornado op 4 en 5 juni vorig jaar, die een spoor van vernieling door de gemeente Rheden trok. “De wijze waarop iedereen zich heeft ingezet om de gevolgen hiervan aan te pakken, verdient groot respect. De hulpdiensten, inwoners zelf, ingezette bedrijven, vrijwilligers en onze eigen mensen hebben laten zien wat solidariteit en collectiviteit kunnen betekenen. Individuele schade en ellende is daarmee niet weggenomen, maar de gemeenschapszin heeft zich ten volle laten zien”, concludeerde de burgemeester trots.

Noaberschap

Wethouder Gea Hofstede legde de link tussen de moderne participatiesamenleving en het ouderwetse noaberschap. Ze noemde mooie projecten en initiatieven in de samenleving opgezet door vrijwilligers en bedoeld om de medemens te helpen. Zo bracht ze de Elleboog in Velp ter sprake, inloophuis ‘t Trefpunt in Velp-Zuid, Ons Raadhuis en buurthuis de Poort. “Ik kan niet alle activiteiten opnoemen die in onze gemeente plaatsvinden. Want dat zijn er heel veel: buurtnetwerken, activiteitencentra, actieve winkeliersverenigingen en natuurlijk sport- en culturele clubs. Zij vervullen allemaal het noaberschap op hun eigen manier, maar alles om onze Rhedense samenleving een stukje mooier te maken.”

Lees ook

Jeugdtekeningen van Sjef te bewonderen in Velpse Tuin van Sjef

VELP – Verscholen tussen de statige herenhuizen in Velp ligt het paradijs van natuurkenner en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.