Home / Rheden-Regiobode / Rheden staat voor keuze snelfietsroute Velp

Rheden staat voor keuze snelfietsroute Velp

VELP – Een route met zo min mogelijk kruispunten, voorrangssituaties en verkeerslichten, dat is de bedoeling van de snelfietsroute tussen Arnhem en Dieren. De gemeente Rheden is enthousiast over dit plan, maar zit met een knelpunt: hoe komt de snelle fietser Velp door?

De snelfietsroute is een gezamenlijk plan van de gemeente Rheden, gemeente Arnhem, de Fietsersbond en provincie Gelderland. De route wordt ongeveer 17 kilometer lang en loopt van Arnhem naar Dieren. De snelle route voor fietsers kan deels over de bestaande fietspaden lopen, maar niet overal. Zo blijkt Velp nog een knelpunt. De gemeente twijfelt tussen een route via de Hoofdstraat of via de Zuider Parallelweg.
Over deze keuze wordt gesproken tijdens twee bewonersbijeenkomsten. Deze zijn op woensdag 22 januari om 19.30 uur in de aula van Larenstein in Velp en op donderdag 23 januari, tussen 19.30 en 22.15 uur in het Dorpshuis in Rheden. De gemeente wil belanghebbenden uitleggen wat de snelle fietsroute voor voordelen biedt en welke aanpassingen aan de weg hiervoor nodig zijn. Ook de voor- en nadelen van beide tracés worden besproken.

Mauri Wolff uit Velp treedt op als woordvoerder van ‘bijna alle bewoners van de Zuider Parallelweg’. Hij is fel tegenstander van een snelfietsroute door zijn straat. “De weg is te smal voor een snelfietsroute en in combinatie met geparkeerde auto’s wordt het hier levensgevaarlijk.” Overigens ziet Wolff net zo weinig in een alternatieve route door de Hoofdstraat. “Het dorp is daar gewoon niet geschikt voor.”
Wolff roept bewoners van Velp-Zuid, maar ook van de Hoofdstraat op om vooral naar de informatieavonden te komen. “Vooral de bewoners van de Brugweg, Kastanjelaan en Hofkeslaan weten volgens mij nauwelijks waar het om gaat. Ze hebben voor deze avond wel een uitnodiging gehad, maar zijn eerder nooit op de hoogte gebracht.”
De gemeente Rheden laat weten dat ze op de hoogte zijn van de zorgen van bewoners en dat ze daar zeker aandacht voor heeft. De gemeente staat wel achter het plan om een snelfietsroute te realiseren en gaat ervan uit dat er naar aanleiding van de bewonersavonden een definitieve keuze voor een bepaald tracé kan worden gemaakt. Op maandag 10 februari komt er een terugkoppelavond, waarin de gemeente vertelt wat de bewoners hebben aangegeven en welk voorstel wordt gedaan aan de gemeenteraad. Naar verwachting neemt de raad dan eind maart een besluit over de tracékeuze.

Overigens willen de gemeenten Arnhem en Rheden náást de snelle fietsroute graag een fietspad aanleggen tussen de hogescholen HAN in Arnhem en Larenstein in Velp. “De verbinding HAN – Larenstein ontbreekt in het fietsnetwerk in onze gemeente”, laat Rheden weten. “Bovendien willen we meer eenheid krijgen tussen de campussen. De A12 vormt hier een barrière die we oplossen door deze fietsverbinding aan te leggen.” Wanneer dit pad wordt aangelegd is nog niet bekend, die staat los van de snelfietsroute.
Bewoner Wolff ziet weinig in dit pad. “Het is nergens voor nodig. De provincie drukt dit pad er maar door, zodat daar alvast een deel van de snelle route komt te liggen. De provincie zet de gemeente onder druk door de subsidie per 1 mei te laten vervallen.”
De gemeente Rheden bevestigt dat de provinciale subsidie van 579.000 euro dreigt te vervallen, maar benadrukt dat de aanleg van dit pad niets met de snelfietsroute te maken heeft. “Het is niet de provincie, maar de gemeenten Arnhem en Rheden die dit pad willen aanleggen.”

Lees ook

Open Coffee in Velp

VELP – Donderdag 23 september is er weer een netwerkbijeenkomst bij Me & Mrs P. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.