Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De straat met de vele namen

Retrospectief: De straat met de vele namen

Deze week kijken we naar een foto uit 1937 van de straat die we tegenwoordig kennen als de Viëtorstraat. Zo heette die weg toen overigens niet, want Jeantine Haitzema Viëtor, waarnaar de straat postuum zou worden genoemd, overleed pas in 1941. Ze liet haar woonhuis, tuin en oranjerie na aan de Dierense gemeenschap en de gemeente Rheden maakte er het huidige Carolinapark en een politiebureau van. Om de schenkster te eren werd de toenmalige Julianastraat – evenwijdig aan de het park – omgedoopt tot Viëtorstraat. De latere koningin Juliana kreeg een nieuwe straat in de Oranjebuurt. Alle royals bij elkaar.

Het was overigens niet de eerste naamswijziging van de straat, want daarvoor droeg het al de namen Schoolpad, Schoolweg en Stationsweg. De naam Schoolpad dankte het aan de Franse School, op de hoek met de Hogestraat. Dat was tot 1891 een particuliere kostschool. Na de bouw van School II en de Ulo in de straat, werd de naam Schoolweg. Overigens kreeg Dieren wel een nieuw Schoolpad, de verbinding tussen Zutphensestraatweg en Noorderstraat. Intussen werd de straat opnieuw omgedoopt en kreeg de naam Stationsweg.
Maar ook dat bleek verwarrend. Dieren kende immers ook al een Stationsstraat en een Stationsplein, dus veranderde de naam andermaal; dit keer in Julianastraat, naar de toenmalige kroonprinses. Op deze foto hebben we het dus over de Julianastraat. Wat direct opvalt is dat er sinds het maken van deze prent in 1937 weinig veranderde. Het is een van de beter bewaard gebleven straten in Dieren.

Rechts is een voor die tijd moderne telefooncel te zien. Het was het door Gispen ontwikkelde model dat vanaf 1933 in het straatbeeld verscheen. De locatie was goed gekozen, want het stond feitelijk in de tuin van wat het eerste telefoonbureau van Dieren was geweest, aan de Hogestraat. In 1937 was dat pand in gebruik als politiebureau, maar het bleef dus een plek waar je kon telefoneren.
Helemaal aan het einde van de straat is het voormalige kantoor van de gasfabriek te zien. Na de sluiting daarvan in 1920 kreeg het een functie als leeszaal en als naai- en breischool.

Lees ook

Rick Evers: Wit rood wit

Ik heb het virus. Het is niet anders. Opgelopen tijdens Ajax tegen Cambuur Leeuwarden in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.