Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De schat op de Vrijenberg

Retrospectief: De schat op de Vrijenberg

In Loenen moet volgens de overlevering ergens een schat verborgen liggen. Eeuwenlang rust het al in de bodem van het Gelderse dorp. Velen hebben er in de vorige eeuwen al naar gezocht. Zonder resultaat. Het verhaal gaat over een gouden beker of een zilverschat. Generatie na generatie hebben de Loenenaren het verhaal doorverteld.
Rond 1350 woedde op de Veluwe bij Loenen een felle strijd tussen boeren en ridders. Een van de ridders had een gouden beker en nog enkele kostbaarheden bij zich. De man vreesde een hevige bloedige strijd en besloot om de waardevolle beker ergens te begraven in afwachting van een gunstige terugtocht. Hij zocht zich een goede, voor hem herkenbare plaats, mogelijk bij een boom of heuvel. Hier begroef hij zijn kostbare bezit. De strijd werd, zoals bekend, zeer bloedig en de man verloor het leven. Blijkbaar had hij iets over het begraven van zijn kostbaarheden aan anderen verteld, omdat het verhaal niet met hem in het graf verdween. Wellicht is er direct na de dood al naar gezocht. Maar er is nooit een spoor gevonden. Het enige dat overbleef is de legende van de gouden beker, die eeuwenlang van generatie op generatie is doorgegeven.

Sommigen denken dat de schat ergens in de buurt van de Vrijenberg (tussen Beekbergen en Loenen), verborgen moet zijn, omdat in die omgeving de strijd heeft gewoed. Anderen denken dat de Zilvense bossen de schat verborgen houdt. Hier waren plekken waar de krijgers zich mogelijk verzamelden.
Menigeen in Loenen die de schop ter hand neemt en een diepe kuil graaft hoopt dat het geluk met hem zal zijn. Ergens moet de beker toch verborgen zijn? Oudere Loenenaren zeggen niet voor niets: ‘Van een oud verhaal is altijd wel wat waar!’

In de buurtschap De Dalenk, bij de bossen van de Loenermark, ontdekte men tachtig jaar geleden al een flinke steen bij het uitgraven van een garage. Twee mannen waren druk bezig. Men dacht onder de steen een schat te vinden. Helaas werd hun harde werken niet beloond,. Ze vonden wel enkele oude munten.
In de loop de jaren zijn bij opgravingen vele oude vondsten gedaan bij het uitgraven van woningen en gebouwen. Oude maalstenen, klapperstenen, urnen en oude gebruiksvoorwerpen kwamen te voorschijn. Kort geleden werden nog unieke vondsten gedaan bij het uitgraven van de woningen op ‘t Hameinde. De schat blijft echter nog steeds onvindbaar.

Lees ook

Hulp bij energie besparen

GEM. BRUMMEN – Inwoners van de gemeente Brummen kunnen gratis hulp, advies en energiebesparende middelen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.