Home / Alle-Regiobode / Regio Arnhem-Nijmegen wil mismatch werkgever en werknemer verkleinen

Regio Arnhem-Nijmegen wil mismatch werkgever en werknemer verkleinen

REGIO – Globalisering, technische ontwikkelingen en digitalisering zorgen ervoor dat de regionale arbeidsmarkt continu verandert. Een baan is niet meer voor het leven en investeren in een leven lang leren, is essentieel om bij te blijven. Gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen, waaronder de gemeente Rheden, willen daarom werknemers met praktische loopbaanprogramma’s ook op de lange termijn inzetbaar houden op de regionale arbeidsmarkt. De betrokken wethouders laten zich daarbij ondermeer inspireren door House of Skills, dat in de regio Amsterdam de duurzame inzetbaarheid van lager- en middelbaar opgeleiden stimuleert door te focussen op vaardigheden in plaats van diploma’s.

Het gaat goed met de arbeidsmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen. Uit de jaarlijkse provinciale werkgelegenheidsenquête blijkt een banengroei van 2,5 procent in 2018, dat is hoger dan gemiddeld in de provincie. De economie en het aantal banen groeien dus als kool, maar de gaten op de arbeidsmarkt nemen ook toe. Bepaalde banen veranderen of verdwijnen en er komt ook veel nieuw werk bij. Deze veranderingen op de arbeidsmarkt vragen volgens de regiowethouders om een wendbare beroepsbevolking die zich blijft ontwikkelen.
“Daar doen we van alles aan als regionale overheden”, stelt wethouder Nick Derks van de gemeente Wijchen. “We proberen bijvoorbeeld samen met onderwijsinstituten en bedrijven opleiding en praktijk bij elkaar te brengen zodat jongeren goed kunnen instromen op de arbeidsmarkt. Regionale werkbedrijven bemiddelen en begeleiden bijvoorbeeld mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Toch zien we dat er nog meer moet en kan als het gaat om dichten van het gat tussen vraag en aanbod.”

De regiowethouders zoeken daarom op korte termijn naar nieuwe methoden om werkgevers en werknemers te matchen. Uitgangspunt daarbij is dat de huidige en toekomstige beroepsbevolking zich tijdig kan aanpassen en dat er veel meer uitwisseling kan plaats vinden tussen sectoren.
“We zien in onze regio de vraag naar arbeidskrachten in bepaalde branches heel groot is, zegt de Nijmeegse wethouder Monique Esselbrugge, maar er is nog te vaak geen match met werkzoekenden. Daarnaast is er nog steeds een flinke groep mensen die aan de kant zit die we hard nodig hebben. Om daar iets aan te doen, moeten we niet meer alleen naar diploma’s en specifieke werkervaring kijken. Dan wordt het namelijk heel lastig voor werknemers om de overstap te maken naar kansrijke sectoren. Je kunt soms beter kijken naar de vaardigheden die iemand heeft, in plaats van te bepalen of iemand geschikt is op basis van zijn diploma’s. Zo komen werkzoekenden erachter dat er allerlei banen zijn die ze met hun ‘skills’ kunnen toepassen. Die vaardigheden kun je testen, trainen en officieel vastleggen zodat een werkzoekende een soort vaardighedenpaspoort heeft waarmee gesolliciteerd kan worden op nieuwe functies.”

“Om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt goed te kunnen bemiddelen, is het belangrijk dat deze mensen werkfit zijn”, zegt wethouder Ronald Haverkamp van de gemeente Rheden. Daar hoort ook bij dat we kijken aan welke competenties er behoefte is. In de gemeente Rheden zijn we daar al mee bezig, zoals bij het project Dreamjobs. Dit is een ontwikkelingsproject voor jongeren van 18 tot 27 jaar en vooral gericht op het werkfit maken. Ik ben een groot voorstander om vanuit de vraag van de werkgever te handelen zodat we gericht kunnen werken aan het bemiddelen van werkzoekenden. En dat kan het beste door zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat de werkgever nodig heeft.”

Eind november bezochten wethouders, ondernemers en kennisinstellingen uit de regio Arnhem-Nijmegen het project House of Skills. Dit is een samenwerkingsverband van brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs en regionale overheden in de metropoolregio Amsterdam. House of Skills werkt aan loopbaantrajecten en een arbeidsmarkt die meer gericht zijn op skills van werknemers. De delegatie uit Arnhem-Nijmegen bekijkt in hoeverre dit project kan worden vertaald naar deze regio.

Lees ook

Rick Evers: Digitale walvissen

Je houdt een stuk tekst steeds verder van je ogen af, herstelt minder snel na …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.