Home / Rheden-Regiobode / Ontdekken, vieren en ontmoeten bij eerste interkerkelijke Messy Church

Ontdekken, vieren en ontmoeten bij eerste interkerkelijke Messy Church

DIEREN – Een informele, interkerkelijke bijeenkomst met activiteiten voor alle leeftijden. Dat is de Messy Church, die op zondag 12 januari voor het eerst wordt gehouden in Dieren.

Jantine Groenewold is jeugdpastor bij de PKN in Dieren en nam het initiatief tot de Messy Church. “Ik kreeg van verschillende kanten de vraag of wij in Dieren niet eens een Kliederkerk konden organiseren, zoals dat ook al in bijvoorbeeld Eerbeek en Loenen gebeurt. Ik vond dat meteen een heel leuk idee, maar wilde het dan ook breder trekken en er andere geloofsgemeenschappen bij betrekken.”
Ze benaderde andere kerken in Dieren en zo ontstond een samenwerking tussen de Protestantse gemeente Dieren, de Hervormde Gemeente Spankeren, Laag-Soeren en Dieren Noordoost, de Evangelische Gemeente Dieren, christengemeente De Spreng en de afdeling Dieren van de Eusebiusparochie. “Deze samenwerking is heel bijzonder, hierin zijn wij in Dieren uniek”, aldus Jantine, die met onder andere Wim-Paul de Lange en Elma Tameling van christengemeente De Spreng een werkgroep opzette. Met acht tot tien mensen zijn zij de afgelopen maanden druk geweest met de organisatie van de eerste Messy Church op 12 januari.

Ontdekken

In de Messy Church-bijeenkomst wordt een uur lang met diverse activiteiten een bijbelverhaal uitgelicht. Er komen verschillende ‘ontdekplekken’, waar spelletjes worden gedaan, kan worden geknutseld of juist even rust kan worden genomen. “Samen ontdekken staat centraal”, zegt Jantine. “Tijdens de activiteit wordt over het verhaal gesproken en verdieping opgezocht.” Wim-Paul voegt toe: “Het leuke is, dat er geen vast programma is. Je komt binnen en gaat doen waar je zin in hebt. Je kunt alle activiteiten doen, maar ook het hele uur op één plek blijven als je iets heel erg leuk vindt. Je zoekt zelf uit welke activiteit bij je past.”
De eerste Messy Church heeft het thema De Schepping en alle activiteiten hebben een link met het verhaal. Zo kun je licht maken door een tekening te maken op een donker krasblok waar kleurtjes achter het zwart verschijnen, wordt er geknutseld met gras en is er een spelletjesparcours waarin dieren centraal staan. Er is ook een stiltehoekje waar je je terug kunt trekken en een glow-in-the-dark-sterretje kunt ophangen. Na de activiteiten is er een korte viering, waarin het bijbelverhaal verder wordt toegelicht en de link naar de activiteiten duidelijker wordt. Na afloop wordt samen gegeten en kan er nog worden doorgepraat.

Samen

Waar in andere plaatsen het concept Messy Church wordt vertaald naar Kliederkerk, heeft de Dierense werkgroep ervoor gekozen de originele naam aan het houden. “Wij vinden dat Messy Church beter laat zien dat dit een activiteit is niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun ouders, mensen zonder kinderen, ouderen, echt voor iedereen. Ook volwassenen worden uitgenodigd en uitgedaagd”, zegt Wim-Paul.
Elma organiseerde tot een aantal jaar geleden het Spetterfeest in Dieren, een vergelijkbaar concept, maar dan echt alleen voor kinderen. “Het leuke aan Messy Church is juist dat de kinderen nu mèt hun ouders gaan spelen en het verhaal verkennen. Samen met de begeleiding wordt verdieping gezocht.”
“Messy Church is een laagdrempelige manier om (opnieuw) kennis te maken met de kerk”, zegt Wim-Paul. “We zien vaak dat de kerk bij bijzondere vieringen als Kerst en Pasen bomvol zit, maar op andere momenten bijna niemand komt. We hopen met Messy Church een middenweg te bieden tussen de reguliere en speciale diensten.”

De eerste Messy Church wordt gehouden op zondag 12 januari, vanaf 15.00 uur in PCB de Boomgaard in Dieren Noordoost. De deuren openen om 14.45 uur. De middag wordt rond 17.00 uur afgesloten. Deelname is gratis, wel wordt een collecte gehouden. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom om binnen te lopen en mee te doen.

Lees ook

Jeugdtekeningen van Sjef te bewonderen in Velpse Tuin van Sjef

VELP – Verscholen tussen de statige herenhuizen in Velp ligt het paradijs van natuurkenner en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.