Home / Brummen-Regiobode / Nog één keer feesten voor ‘t Kromhout zijn deuren sluit

Nog één keer feesten voor ‘t Kromhout zijn deuren sluit

BRUMMEN – Met pijn in zijn hart neemt hij afscheid van ‘t Kromhout. Frank van der Heide gaat na ruim vijftien jaar horeca in Brummen het dorp verlaten, maar niet zonder nog één keer een knalfeest te geven.

Het is een simpele rekensom, met een nogal wrange uitkomst. “Ik heb er hard voor geknokt en de zaak liep ook goed, maar de huur van het pand is simpelweg te hoog”, zegt Frank. Reden om er na bijna acht jaar een punt achter te zetten. “Ik vind het echt ontzettend jammer. Het maakt ook veel los in het dorp. Iedereen vindt het jammer dat ‘t Kromhout sluit en er weer een pand leegstaat aan het marktplein.”

Frank begon ruim vijftien jaar geleden Bistro Barones in Brummen, even verderop aan de Arnhemsestraat. Toen in 2012 ‘t Kromhout beschikbaar kwam, aarzelde de ondernemer geen moment en begon een gezellig grandcafé op het mooiste plekje van het dorp: op het marktplein. Hij knapte het monumentale pand op en maakte er een sfeervol restaurant en café van, dat de bijnaam ‘huiskamer van Brummen kreeg’. “Dat huiskamergevoel vind ik heel belangrijk’, zegt Frank. “De ongedwongen sfeer past echt bij het dorp.”

Met het vertrek van Frank van der Heide gaat niet alleen ‘t Kromhout sluiten, maar verdwijnt ook de organisator van een flink aantal evenementen uit het dorp. Frank organiseerde, veelal samen met anderen, verschillende acties voor het goede doel, zoals ALS, de Voedselbank en Free a Girl. Hij deed twee jaar mee aan Serious Request en organiseerde een lastminute Halloween-feest toen dit in het water dreigde te vallen. Met een team deed Frank mee aan het programma Zomer in Gelderland van TV-Gelderland. “Als je een horecazaak hebt, kun je je makkelijk inzetten voor het goede doel. Je moet weliswaar tijd investeren, maar daar is nog nooit iemand dood aan gegaan. Dus waarom zou je het niet doen?”
Frank kijkt vooral met plezier en voldoening terug op de vijf evenementen die hij organiseerde om geld op te halen voor het KWF, met name die keer dat hij zich met zijn team èn burgemeester Alex van Hedel 24 uur opsloot in het café. “Dat was zo mooi. De gasten bleven maar komen, óók om 4 uur ‘s nachts. De burgemeester deed spontaan mee, net als verschillende ondernemers uit het dorp. Hartstikke gaaf dat iedereen hier zo spontaan aan meewerkte. Ik heb de hele omzet van die nacht aan het KWF geschonken.” Inwoners van het dorp zullen zich misschien vooral de kaarsenceremonies herinneren, waarbij honderden kaarsjes werden aangestoken op het marktplein.

Dit alles laat Frank achter zich als hij komend weekend de zaak sluit en dat is niet makkelijk. “Het doet me best wat om mijn vaste stamgasten niet meer te zien. Het ontroert me als gasten naar me toekomen om me te bedanken.”
Sommigen hebben al aangegeven Frank te volgen naar zijn nieuwe baan, hij start half februari als bedrijfsleider en chef-kok in restaurant De Luchte in Spankeren, dat dan haar deuren weer opent. “Ik krijg er gelukkig iets heel leuks voor terug en daar heb ik heel veel zin in. De Luchte is een prachtige locatie en ik krijg veel vrijheid om daar mijn eigen ding te doen. Ik zie er naar uit om weer nieuwe creatieve dingen te gaan verzinnen in de keuken.” Bijzonder is dat het hele team van ‘t Kromhout ‘mee-verhuist’ naar De Luchte.

Voor het zover is, gaat in ‘t Kromhout nog één keer het dak eraf. Nog één keer worden de hoogpolige tafelkleedjes tevoorschijn gehaald voor een Amsterdamse avond, die voor de gelegenheid de ondertitel Het Einde heeft meegekregen. Vrijdag 31 januari, letterlijk de laatste dag dat het grandcafé geopend is, gaan om 20.30 uur de deuren open voor een gezellige feestavond. “Iedereen is welkom, maar kom op tijd, want het kon wel eens knetterdruk worden”, verwacht Frank.

Lees ook

Jachthoornspel op de Hoge Veluwe

HOENDERLOO – Zondag 1 augustus spelen de jachthoornblazers van ensemble de Overlopers uit Hoenderloo weer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.