Home / Doesburg-Regiobode / Nieuwe locatie naaiatelier voor anderstaligen geopend

Nieuwe locatie naaiatelier voor anderstaligen geopend

DOESBURG – Woensdag 15 januari werd in de Ooipoortstraat in Doesburg de nieuwe locatie van het naaiatelier voor anderstaligen geopend. Wethouder Peter Bollen had de eer om de openingshandeling te verrichten. Samen met een vaste deelneemster van het atelier werd een lint doorgeknipt.

Het naaitatelier voor anderstaligen is een idee van Désirée Kester en Antoinette Hovingh. De laatstgenoemde deed al vrijwilligerswerk met anderstaligen. Ze merkte dat twee uurtje taalles per week onvoldoende was om de Nederlandse taal snel te beheersen. Met het naaiatelier vonden Désirée en Antoinette een mooie combinatie van met taal, de handen en sociaal bezig te zijn. “Een goede balans is erg belangrijk”, aldus Desiree.
Het atelier begon april 2019 in de garage van Désirée, maar die ruimte werd al snel te klein. “We krijgen er elke week nieuwe mensen bij. Deelnemers komen onder andere uit Syrië, Eritrea, Mexico en Brazilië. Het zijn niet alleen mensen die hun land ontvlucht zijn, maar ook bijvoorbeeld anderstaligen die met een Doesburger getrouwd zijn. “
De anderstaligen maken een grote verscheidenheid aan producten. Een vrouw uit Eritrea laat trots haar zelfgemaakte rok zien. Anderen maken kussens, repareren kleding en ontwerpen samen met vrijwilligers eigen spullen. “We zijn een naaiatelier anno 2025, los van het taal en sociale aspect willen we ook de textielberg aanpakken”, aldus Désirée.
Een van de vrijwilligers die wekelijks te vinden is in Doesburg is Riet uit Spankeren. “Het geeft me zo veel voldoening”, vertelt ze. ”Het leukste vind ik de gezelligheid en dat mensen echt de moeite doen om je te verstaan. En een bijkomend voordeel, ik kom zelf ook onder de mensen.” Manal uit Syrië komt elke week met veel plezier naar het atelier. Ze woont twee jaar in Doesburg en heeft haar plek echt gevonden bij het atelier. “Het is bijna familie. Ik vind het erg leuk om te doen en vind het heel belangrijk om de taal te leren.”
De naaimachines die worden gebruikt zijn allemaal geschonken. Naaimachinespecialist Chris Breumer zorgt voor het onderhoud. Het naaiatelier is volledig onafhankelijk. Om kleine uitgaven te bekostigen staan de vrijwilligers en anderstaligen regelmatig op markten om de gemaakte producten te verkopen.

Foto: Cynthia Vos

Lees ook

Theater Toer Tonden groot succes

TONDEN – Ruim 140 mensen lieten zich op zondag 12 september verrassen en kwamen op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.