Home / Brummen-Regiobode / Loenenaren openen Bevrijdingsjaar met gezellige bijeenkomst

Loenenaren openen Bevrijdingsjaar met gezellige bijeenkomst

LOENEN – Het was zondag 12 januari gezellig druk in het Dorpscentrum De Brink. De Loenenaren gaven massaal gehoor aan het bestuur van de Dorpsraad Loenen Zonnedorp om het nieuwe jaar de starten met een gevarieerde receptie. Deze bijeenkomst stond in het teken van 75-jaar bevrijding.

Er was een programma samengesteld met informatie, zang en muziek. De sfeer was opperbest. Na een begroeting door Ap Gorsseling verzocht hij de bezoekers even naar het voorplein te komen om getuige te zijn van het hijsen van de Nederlandse, Canadese en Loenense vlaggen door leden van Scouting Loenen. Vanwege het minder goede weer werd het Wilhelmus binnen gebracht door zangeres Rachael Oostenbrink.
Willem de Zanger, voorzitter van Loenen Zonnedorp, liet weten welke plannen de vereniging voor het komende jaar heeft. Hij is er trots op dat actieve Loenenaren druk in weer zijn voor de energievoorziening. Loenen is hard op weg om energie zelfvoorzienend te worden. Door de geplande zonnepanelen boven het Thomassencomplex kan zelfs 25 procent van de Loenense behoefte worden voorzien. De Zanger is ook blij dat er eindelijk is gestart met de restauratie van hotel-restaurant Den Eikenboom. Ook hoopt De Zanger dat de bloemenbakken aan de lantaarnpalen in 2020 gerealiseerd worden. Een minpunt vond de spreker dat de gemeente de financiën voor de Dorpsraad heeft beperkt. Hierdoor kan Zonnedorp minder subsidie geven aan Loenense verenigingen en organisaties die ondersteuning nodig hebben.

Loco-burgemeester Nathan Stukker vertegenwoordigde de gemeente Apeldoorn. Hij had grote waardering voor de activiteiten van de Loenenaren. Namens het gemeentebestuur gaf hij de Loenenaren een groot compliment voor alles wat er is gepresteerd, vooral op het gebied van energievoorziening.
Jelle Reitsma, brigade-generaal BD, hield aan de hand van lichtbeelden een uitgebreid inleiding over de bevrijding van Loenen en omstreken in april 1945. Loenen is op 16 april bevrijd door een aantal Engelsen die waren toegevoegd aan een Canadese divisie.
Na de generaal kregen Henk Witteveen en Paul Sanders het woord. Beiden hebben de oorlog aan den lijve ondervonden. Witteveen woonde toen aan de overkant van het Apeldoorns Kanaal bij de Middelste Molen. Ze hadden toen geen idee dat ze bevrijd waren door de soldaten van de 49th. West Ride Infantery Division Polar Bears. Alle bevrijders werden toen Tommies genoemd. Witteveen heeft zijn leven nooit vergeten welk blij gevoel er door hem heen ging toen de bevrijding een feit werd. Paul Sanders, die jaarlijks veel aandacht besteedt aan de bevrijdingsactiviteiten, vertelde over de bezetting en bevrijding van Eerbeek (foto). Het Polar Bear monument tussen beide dorpen herinnert aan de bevrijding door dit korps.

De Drumfanfare van OLTO, onder leiding van Simon Kleinjan, bezette daarna het podium. Het orkest begon met een ode aan Generaal Maczek. De medley van Vera Lyn-liedjes klonk menigeen bekend in de oren. De doedelzakspelers van de 48th Highlanders of Holland Pipes en Drums speelden een eigen nummer en een tweetal samen met de drumfanfare. Toepasselijk sloot Simon Kleinjan af met Happy New Year.
De geanimeerde middag werd afgesloten met het optreden van het trio Edge. De drie zangeressen zongen bekende liedjes van de Andrew Sisters.
De volgende activiteit in het kader van Loenen 75 jaar bevrijding is op donderdag 16 april. Dan wordt een bevrijdingtentoonstelling geopend van de Stichting Historie Loenen in de kassen bij De Waterlelie en op die dag ook de herdenking bij het Polarmonument. Op 18 april zijn er op diverse plekken activiteiten op de Loenense bevrijdingsdag.

Foto: Aart van Raalte

Lees ook

Optredens Brummens Mannenkoor

BRUMMEN – Het Brummens Mannenkoor zingt zondag 26 september in de Pancratiuskerk in Brummen. Er …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.