Home / Rheden-Regiobode / Lezing bij studiekring

Lezing bij studiekring

VELP – Op woensdagmiddag 5 februari 2020 verzorgt presentator, schrijver en verteller Klaas Jansma bij Friese studiekring Dr. Eeltsje Halbertsma een lezing getiteld Skûtsjes en de ûntjowing fan de Fryske binnenfeart. Dit doet hij om 14.00 uur in het Zalencentrum Parkstaete in Velp. Voor leden van de studiekring is de lezing gratis. Niet-leden betalen 10 euro. De lezing is in de Friese taal.
Jansma was tot 2012 radioverslaggever bij het skûtsjesilen op Omrop Fryslân. Door zijn kennis en enthousiasme heeft hij daar ook de bijnaam gekregen: ‘Theo Koomen van Friesland’. Jansma heeft boeken geschreven over onder meer de Friese landbouwgeschiedenis en binnenvaart. Friesland wordt doorsneden door kanalen, vaarten en sloten naar boerderijen en dorpen en steden. Hoe komen die daar, wie heeft ze wanneer gegraven en met welk doel? Op foto’s uit het begin van de vorige eeuw zie je in steden en dorpen altijd wel tjalken en andere boten. Wat zat er in al die schepen, waar kwamen ze vandaan en waar brachten ze hun vracht naar toe? Hoe leefde men destijds aan boord en hoe ontwikkelde de binnenvaart zich in de loop van de jaren? Hierover kan Jansma boeiend vertellen.

Tel. 06-22200739

Lees ook

Jeugdtekeningen van Sjef te bewonderen in Velpse Tuin van Sjef

VELP – Verscholen tussen de statige herenhuizen in Velp ligt het paradijs van natuurkenner en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.