Home / Brummen-Regiobode / ‘Kabinet moet zich hard maken voor doorstart Hoenderloo Groep’

‘Kabinet moet zich hard maken voor doorstart Hoenderloo Groep’

HOENDERLOO – Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft minister Hugo de Jonge donderdag 23 januari verzocht om zich maximaal in te zetten om te kijken of een doorstart van de Hoenderloo Groep mogelijk is. De SP en GroenLinks dienden daarvoor een motie in, die bijna alle partijen tekenden.

Steun dus voor de medewerkers, ouders en de stichting in oprichting Klein Hoenderloo, die vorige week woensdag de onderbouwing van haar businessplan voor een doorstart aan de Raad van Bestuur van Pluryn stuurde. Pluryn maakte meteen al bekend dat dit plan ‘niet realistisch’ zou zijn, wat de organisatie op een terechtwijzing van minister De Jonge kwam te staan. Die zei daarover ‘onaangenaam verrast’ te zijn en droeg het bestuur, onder leiding van Karel Verweij, op om naar de politiek te luisteren en een overnameplan serieus te bestuderen.

Pluryn is echter van plan de gronden en gebouwen van de Hoenderloo Groep te verkopen, zo meldde Omroep Gelderland al. Uit gelekte documenten blijkt dat de jeugdzorgorganisatie daarmee tot mogelijk wel 20 miljoen euro hoopt te innen. Het betekent wel dat de jongeren die nu op de locatie zitten, weer overgeplaatst moeten worden, zoals velen van hen al meerdere malen meemaakten. Daar maken de medewerkers van de locatie zich zorgen over. Regiobode spreekt een van hen, maar omdat Pluryn personeel heeft verzocht niet met de pers te praten wil zij niet met naam genoemd worden.

Tussen wal en schip

“Pluryn zegt voor alle kinderen een passende plaats te vinden, maar wáár dan? Die plekken bestaan helemaal niet. De Hoenderloo Groep biedt een unieke combinatie van zorg, onderwijs, verblijf en vrije tijd op één beschermde locatie. De jongeren die hier wonen hebben vaak al meerdere instellingen gezien, niets is vergelijkbaar met Hoenderloo.”
De onzekerheid over hun toekomst slaat erin bij de bewoners van de Hoenderloo Groep. “Er is paniek en onzekerheid. Voor een deel van de jongeren komt er wel een passende plek, maar er blijft gewoon een heel grote groep kinderen over die tussen wal en schip gaan vallen.”

De medewerkers stellen dat het argument van Pluryn dat er ook ‘onvoldoende kwaliteit van zorg’ geleverd zou worden in Hoenderloo, niet terecht is. “Natuurlijk gaat niet alles perfect, maar er wordt gefocust op dingen die mis gaan terwijl de – vele – goede dingen niet benoemd worden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft verbeterpunten genoemd, maar had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen.”

Een groep medewerkers was vorige week al een petitie gestart voor behoud van de Hoenderloo Groep – maar vooral voor meer geld voor de jeugdzorg. Ze reisden af naar Den Haag om die aan te bieden – maar de petitie valt nog steeds te ondertekenen. “De hele jeugdzorg moet op de schop en daar moet de overheid iets aan doen. Overal vallen jeugdinstellingen om. Er moet gewoon meer geld naartoe”, zeggen de medewerkers. De petitie is nog steeds te ondertekenen via petities.nl/petitions/red-de-jeugdzorg.

Doorstartplan

De stichting in oprichting Klein Hoenderloo heeft inmiddels op haar website in grote lijnen bekendgemaakt hoe zij verder wil gaan. Het komt erop neer dat Klein Hoenderloo verdergaat als een kleinschaliger, maar hoogwaardiger behandel- en expertisecentrum op de huidige locatie. De doelgroep: jongeren van tussen de 10 en 18 jaar die normaal begaafd zijn maar kampen met meervoudige problematiek. Voor hen moet behandeling in Hoenderloo aangeboden worden die gecombineerd wordt met wonen, onderwijs en vrijetijdsbesteding. Onderdeel van het plan is ook dat de locatie Hoenderloo wordt doorontwikkeld tot een innovatief zorgpark, waarvoor social impact-investeerders worden aangetrokken. De medewerkers geven aan er alle vertrouwen in te hebben dat een doorstart mogelijk is.

De medewerkers leggen zich niet neer bij het voorgenomen besluit van Pluryn om de Hoenderloo Groep te sluiten. Er worden acties gepland, waarvan de eerste afgelopen vrijdag heeft plaatsgevonden. Met ongeveer honderd medewerkers zijn er tweehonderd postpakketjes afgeleverd bij het hoofdkantoor van Pluryn in Nijmegen. De pakketjes staan symbool voor onze jongeren die het hele land doorgestuurd worden als postpakketjes.

www.kleinhoenderloo.nl

Lees ook

Goodiebags tegen voedselverspilling

REGIO – De gemeenten Voorst en Apeldoorn hebben, in combinatie met Circulus-Berkel, de handen ineengeslagen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.