Home / Brummen-Regiobode / Ik vind: Waar blijven de jongere vrijwilligers?

Ik vind: Waar blijven de jongere vrijwilligers?

Op een gezellige kerstbijeenkomst, georganiseerd door de Woningstichting Veluwonen, was donderdag 19 december een veertigtal vrijwilligers bij elkaar om samen van gedachten te wisselen over het reilen en zeilen van zowel de woningstichting als de vrijwilligers die diverse commissies bemannen. Huurdersvereniging Samen Eén, bewonerscommissies van onder ander De Voltage, Sleperserf, Veluwehorst, Bernstein, de Eerbeekse Enk en vrijwilligers uit andere dorpen waren aanwezig tijdens de toespraak van woonmanager André Thijssen. Zijn toespraak kwam er op neer dat wij er met elkaar en voor elkaar moeten zijn om het woongenot zo aangenaam mogelijk te maken. Bovendien wil Veluwonen hierbij, in samenwerking met die groep vrijwilligers, streven naar gezellige dorpen waardoor de woontevredenheid ook een opwaardering krijgt. Hij sprak over de kernwaarden van Veluwonen: dichtbij, rechtdoorzee, positief en eenvoud.
De meeste vrijwilligers hebben het gevoel dat ook zij gehoord worden in de problematiek ‘Wonen’. Wel waren de commissieleden van mening dat er een einde moet komen aan de voortdurende huurverhogingen, waardoor er steeds meer mensen in financiële problemen dreigen te komen. In een geanimeerde bijenkomst met een hapje en een (alcoholvrij) drankje werden informele gesprekken gevoerd, waarbij de hoop werd uitgesproken dat ook in formele bijeenkomsten de bewonerscommissies en Samen Eén hun woonwensen terug kunnen vinden in het Veluwonen-beleid.
Verder verbaasde de heer Thijssen zich over het feit dat de aanwezige vrijwilligers de leeftijd van twintig jaar al ver waren gepasseerd. Jongeren schreeuwen om woonruimte. Veluwonen en de commissies waren van mening dat ook zij zich bewust moeten zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Zij die zich gelukkig wanen met een woning, zouden zich ook kunnen aanmelden bij die commissies uit de woningwereld”, aldus beide partijen. De mensen die na de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen aan de wederopbouw zitten nu nog steeds in het woon/huur-commissiewerk, terwijl deze generatie in de herfst van haar leven zit.
Ik zou zeggen; zet je iPhone uit en ga een sociaal-maatschappelijke vrijwilligersbaan aan. Het verrijkt werkelijk je leven. Aan de keukentafel kun je meepraten in plaats van vierkante ogen krijgen en een nekhernia oplopen vanwege het vele staren naar dat verdraaide blauwe beeldschermpje.

Bruno de Vries, voorzitter BAS (Bewonerscommissie Appartementengebouw Sleperserf)

Lees ook

Optredens Brummens Mannenkoor

BRUMMEN – Het Brummens Mannenkoor zingt zondag 26 september in de Pancratiuskerk in Brummen. Er …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.