Home / Doesburg-Regiobode / Ik vind: Tradities

Ik vind: Tradities

“Leg het me uit alsof ik een kind van vijf ben,” het is een bekende filmquote van Denzel Washington in Philadelphia maar het geldt nu ook voor mij. Wie kan mij uitleggen hoe de traditie van vuurwerk afsteken om het oude jaar te verjagen uitgegroeid is tot maandenlang in het wilde weg knallen en zelfs in de zomer een verjaardag afsluiten met vuurwerk?

Zaterdagavond 12 januari om 10.00 uur slaat het vuurwerk weer toe, met als gevolg dat de hond van schrik op tafel staat. Het duurt uren voor hij weer wat gekalmeerd is en dan, om 12.00 uur volgt nog een vuurwerksalvo. Er mag niet aan die traditie getornd worden vinden velen, maar houd het dan bij de traditie zoals deze bedoeld is, op oudejaarsavond vanaf 22.00 tot een eindje in nieuwjaarsnacht. Zodat de hond niet terug stuitert voor vuurwerk zoals deze 1 januari toen ik om 19.30 uur met hem wilde gaan wandelen. Want het beestje had vanaf 14.00 uur ‘s middags de vorige dag zijn neus niet meer buiten durven laten zien.

En als dat allemaal niet kan, daar niet op gehandhaafd kan worden, wil ik ook geen woord meer horen over die andere traditie waar zoveel over te doen is en waar blijkbaar wel aan getornd kan worden. Natuurlijk heb ik het over het sinterklaasfeest en zijn Zwarte Piet. Want ik wil geen roetveegpiet of wat voor naam ze ook ervoor verzinnen. Ik wil gewoon aan de kade staan met onze toekomstige kleindochter en haar Sinterklaas en Zwarte Piet laten zien. Net als ik bij haar moeder en zus heb gedaan.

Nee, dit is geen appels en peren vergelijken. Het gaat om tradities in ere houden. Misschien moet er eens wat aangepast worden, maar dan niet het ene wel en het andere niet. Het komt ook mij over dat de groep die het hardst schreeuwt zijn zin krijgt. Voor mij, en met mij heel veel anderen gelukkig, geldt dat de overlast, de vernielingen, de ongelukken die door vuurwerk worden veroorzaakt moeten stoppen. Voor de dieren, voor mensen met PTSS, voor wie vuurwerk ook een ware hel is en ook nog eens voor het milieu.

Marion Berends,
Doesburg

Lees ook

Centrumadviseur Eduard Plate gaat samen met SCBD voor een toekomstbestendige Doesburgse binnenstad

DOESBURG – Het professionaliseren van het bestuur van de SCBD. Met die opdracht startte Eduard …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.