Home / Doesburg-Regiobode / Ik vind: Te weinig ruimte voor groen in Doesburg

Ik vind: Te weinig ruimte voor groen in Doesburg

Gemeente Doesburg gaat rigoureus kappen in de wijk Molenveld. Zo’n 70 bomen moeten het veld ruimen omdat ze niet gezond zijn en veel te weinig ruimte hebben om normaal te kunnen groeien. Slechts 49 bomen komen er voor terug. Waarom zo weinig, vroegen de mensen zich af die afgelopen woensdag naar de inloopmiddag van de afdeling groen van de gemeente waren afgekomen. Het college heeft immers beloofd dat voor elke boom die wordt geveld een nieuwe terugkomt?
Veel bewoners zijn het beleid van de afgelopen jaren beu. Ze zijn achterdochtig geworden door het gemak waarmee in het verleden elke boom ziek heette te zijn en werd geveld. Door het vele kappen en het nalaten van herplanting is er veel te veel groen in onze gemeente verdwenen. Juist in tijden waarin bomen en groen belangrijker zijn dan ooit voor afwatering, co2-opname en als oplossing voor hittestress, is dat een probleem.
De ambtenaren en de bewoners op de bijeenkomst waren het roerend eens: er is veel meer ruimte nodig voor groen in Doesburg. Bomen moeten letterlijk meer ruimte krijgen dan ze in de smalle straten als Molenveld hebben. Door bijvoorbeeld aanpassingen in inrichting van de straten en door aanleg van zogenaamde koffers, ruimte voor wortelgroei in de bestrating.
Maar ook vooral door een aanpassing in het beleid. Herplanting moet niet alleen een loos woord zijn, maar ook daadwerkelijk plaatsvinden. Daar waar er vijf bomen verdwijnen kunnen er nog altijd twee of drie worden teruggeplaatst. En als er geen ruimte is op Molenveld, dan zijn er genoeg andere plekjes in de gemeente waar de resterende 21 bomen terecht kunnen. En dan kunnen er gelijk bomen op de Oranjesingel worden teruggeplaatst, kunnen de gevelde eiken op de Molengaarde direct vervangen worden door andere bomen en krijgt die mevrouw de nieuwe boom voor haar deur aan de Ooipoortstraat waar ze al 9 jaar op wacht.
De gemeente moet niet alleen doen wat ze belooft, maar ze zal ook haar gezond verstand moeten gebruiken en haar groenbeleid moeten aanpassen aan de huidige tijd.

Heidy Melissen
Fractievoorzitter SP Doesburg

Lees ook

Centrumadviseur Eduard Plate gaat samen met SCBD voor een toekomstbestendige Doesburgse binnenstad

DOESBURG – Het professionaliseren van het bestuur van de SCBD. Met die opdracht startte Eduard …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.